Sankcije Rusiji pakao po Austriju

Tanjug
Sankcije Rusiji pakao po Austriju

Beč - Dalje sankcije protiv Rusije zbog konflikta u Ukrajini skupo bi koštale austrijsku privredu.

Ekspert austrijskog ekonomskog instituta IHS Kristijan Kojšnig ističe da je Moskva suviše bitan trgovinski partner.

Austrijanci su privredno angažovani u Rusiji sa oko 8,6 milijardi evra, a banke sa gotovo dvostruko većom sumom u kreditima.

Ukoliko bi Zapad insistirao na daljim ekonomskim sankcijama protiv Rusije, prema Kojšnigu, to bi masovno pogodilo austrijska preduzeća.

U bankarskom sektoru u Rusiji su angažovane "Unikredit banka Austrija", koja je odobrila kredite od 12 milijardi evra. Takođe prisutna je i "Rajfajzen banka internacional", koja je odobrila više od 10 milijardi evra kredita. Kod osiguranja, UNIQA je prisutna u Rusiji, gdje ostvaruje nešto manje od jedan odsto svojih ukupnih premija.

U snabdjevanju gasom je Austrija posebno zavisna od Rusije. Ćerka firma austrijske naftne kompanije OMV "Ekon gas" veliki dio gasa dobija od Gasproma.

Cijena za gas bila je dugo povezana sa visokom cijenom nafte, dok je prodajna cijena bila orijentisana na opadajuću cijenu na evropskom tržištu. Zbog toga je Ekon gas bilježio visoke gubitke do kraja prošle godine, kada je dogovoren novi sporazum koji omogućava kupovinu gasa po nižoj cijeni, a ta povlastica važi samo do kraja mjeseca, te je neophodno da OMV ispregovara novi sporazum.

Veliko skladište Baumgarten u Austriji je, inače, veliko čvorište za ruski gas, jer jedna trećina ukupnog ruskog izvoza gasa u zapadnu Evropu ide preko ove stanice, a odatle za Mađarsku, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju, Njemačku i Francusku.

Ovim sankcijama bi bila pogođena i austrijska firma "Seler-Blekman" (SBO) koja proizvodi bušilice za potragu za gasom i naftom i ima svoje predstavništvo u Rusiji.

Isto tako probleme bi imala i kompanija "Cat oil", koja je između ostalih specijalizovana za naftne bušotine u zapadnom Sibiru, Kaspijskom moru i regionu Urala i Volge. Kada je riječ o nekretninama, kompanija "Imofinanc" poseduje u Rusiji tržne centre, a firma "CA Imo " drži 35 odsto hotelskih i kancelarijskim prostora na aerodromu u Sankt Peterburgu.

Austrijski koncern "Voest Alpine " dobio je nalog za isporuku metala za gasovod Južni tok. Što se tiče industrije, koncern RHI, koji proizvodi vatrostalne materijale, u Rusiji je ostvario tri odsto svoje dobiti.

Proizvođač industrijskih mašina "Andric" u Rusiji ostvaruje 3 do 4 odsto svog ukupnog obrta, a firma "Majer Melnhof" 10 odsto svog obrta. Kada je riječ o građevinarstvu, kompanija "Strabag" u Rusiji je ostvarila pet odsto svog ukupnog građevinskog obima.

Takođe bi sankcije Austrija oshetila i u turizmu, jer posljednjih godina neprestano raste broj gostiju iz Rusije, koji su među platežno jačim gostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana