“Samsung” skinuo “Epl” sa trona

Tanjug
“Samsung” skinuo “Epl” sa trona

Seul - Južnokorejska kompanija “Samsung elektroniks” ponovo je postala najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, potisnuvši sa trona američki “Epl”.

Promjenu na vrhu potvrdila je analiza proizvodnje za prvi kvartal koju je obavila konsultantska kuća “Stratedži analitiks”. Prema tim  rezultatima, južnokorejski div je isporučio 83,2 miliona smartfona u svijetu, što mu daje udio od 24 odsto na globalnom tržištu. To je, ipak, manje od udjela koji je “Samsung” imao u prva tri mjeseca 2014. godine kada je držao 31 odsto tržišta, ali je bilo dovoljno da istisne s prvog mjesta “Epl”. Američka kompanija u posmatranom kvartalu tekuće godine prodala 61,2 miliona pametnih telefona i držala 18 odsto tržišnog kolača.

- “Samsung” se i dalje suočava sa izazovima u Aziji i na drugim tržištima, ali se njegov cjelokupan rezultat dovoljno stabilizovao da potisne “Epl” i zauzme mjesto najvećeg svjetskog prodavca smartfona - naveo je izvršni direktor “Stratedži analitiksa” Nil Moston.

Treće mjesto na listi najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona zadržala je kineska kompanija “Lenovo”, koja je lani od “Gugla” kupila “Motorolu”. Kinezi su u prvom kvartalu ove godine isporučili 18,8 miliona smartfona. Proizvodnja je smanjena sa prošlogodišnjih 19,7 miliona, pa je udio “Lenova” na svjetskom tržištu pao sa 6,9 na 5,4 odsto.

Sa tržišnim učešćem od pet odsto slijedi kineski telekomunikacioni gigant “Huavej”, koji je u proteklom kvartalu prodao 17,3 miliona pametnih telefona. Ova kompanija je blago povećala udio na globalnom tržištu sa lanjskih 4,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana