Samsung elektroniks suočen sa najvećim protestom u posljednjih 55 godina

Tanjug
Foto: Agencije

SEUL - Najveći sindikat južnokorejske tehnološke kompanije Samsung elektroniks, poznat pod akronimom NSEU, objavio je danas da stupa u generalni štrajk na neodređeno vrijeme.

NSEU je prethodno organizovao trodnevni štrajk, najveći radnički protest za 55 godina kompanije, sa idejom da se na njega nadoveže petodnevnim štrajkom počev od 15. jula, ali je promijenio planove i odlučio da poveća pritisak na menadžment, prenosi agencija Jonhap.

Sindikat je izvjestio da predstavnici firme Samsung elektroniks tokom trodnevnog štrajka uopšte nisu pokušali da stupe u dijalog sa radnicima.

Kako se navodi, NSEU i rukovodstvo kompanije su počev od januara održali nekoliko sastanaka, ali nisu uspjeli da prevaziđu razlike povodom stope povećanja plata, sistema godišnjih odmora i bonusa.

Firma Samsung elektroniks je prošle nedjelje procjenila da njen operativni profit u drugom kvartalu 2024. iznosi 7,54 milijarde dolara, odnosno 10,4 biliona vona, što je 15 puta više nego u istom kvartalu prošle godine.

Najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora je naveo da je rast profita podstaknut prije svega proizvodima koji se oslanjaju na vještačku inteligenciju (AI) kao što su čipovi, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana