Šampanjac u potocima, ali rješenja krize nema

Glas Srpske
Šampanjac u potocima, ali rješenja krize nema

DAVOS - Raspoloženje više od 2.500 šefova država i vlada, kao i direktora najznačajnijih korporacija na kraju petodnevnog zasjedanja u Davosu bilo je sumorno. Iako je šampanjac tekao u potocima, atmosfera je bila mrtva, a entuzijazam koji je obilježavao prethodne svjetske ekonomske forume je nestao.

Ovogodišnjim Svjetskim ekonomskim forumom, koji je završen u nedjelju, dominirala je tema evropske dužničke krize, prenose portali.

Agencija AP navodi da je mnogo šampanjca proteklo tim švajcarskim alpskim skijaškim centrom, ali atmosfera je ipak bila "bljutava".

Elitno sastajalište kluba 0,1 odsto najbogatijih ove godine obilježila je jako vidljiva razlika između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju. Djelimično su tome doprinijeli i protesti širom svijeta, od Arapskog proljeća do pokreta "Okupiraj", ali i svih ostalih protesta kojih je ove godine bio nezanemarljivo veliki broj.

Uprkos nastojanjima evropskih zemalja da zauzdaju krizu, opšti je utisak glavešina okupljenih u Davosu da će se kriza ponovo rasplamsati te da će se posljedice preliti na ostatak planete. Jedna od posljednjih vijesti iz Davosa koju su prenijeli mediji je izjava izvršnog direktora MMF-a Kristin Lagard o tome da nijedna svjetska ekonomija nije imuna na evropsku dužničku krizu.

Zanimljivo je i pozicioniranje zemalja G20 koje su zauzele stav kazavši da nemaju dovoljno fiskalnog prostora da bi mogle izdržati još jedan talas globalne krize.

Iz Davosa su stizale vijesti poput one da je slobodno tržište zakazalo te da bi zapad trebalo da se okrene državnom kapitalizmu koji sprovodi Kina.

Elita u Davosu nije adekvatno odgovorila na probleme svjetskog siromaštva, te na sve neravnomjerniju raspodjelu svjetskog bogatstva, mada su svjetski zvaničnici došli do zaključka da ekonomski rast mora da uključi i siromašne, da je otvaranje novih radnih mjesta od ključnog značaja, a dio bilo kojeg rješenja mora da bude dostupnost hrane, zdravstvene zaštite, obrazovanja i stanovanja što većem broju ljudi.

Ukrajinke

Aktivistkinje ukrajinske feminističke grupe "Femen" ponovo su protestovale protiv svjetske politike. Polugole Ukrajinke pokušale su da upadnu na Svjetski ekonomski forum da bi liderima vodećih svjetskih sila skrenule pažnju na probleme siromašnih širom planete.

Prilikom preskakanja ograda, švajcarska policija ih je uhapsila te ih odvela u policijsku stanicu u Davosu na ispitivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana