Samo Srbiji više novca iz dijaspore

Marina Čigoja
Samo Srbiji više novca iz dijaspore

Banjaluka - BiH je sa 1,959 milijardi dolara koje je dobila iz inostranstva u prošloj godini zauzela 48. mjesto u svijetu po vrijednosti doznaka, a ispred nas u regionu samo je Srbija koja je lani od dijaspore dobila 3,719 milijardi dolara.

U analizi koju je uradio sajt "Makroekonomija.org" navodi se da je vrijednost doznaka u 2011. godini u svijetu iznosila 489 milijardi dolara i da je povećana za 7,7 odsto u odnosu na 2010. godinu, čime je prevaziđena rekordna vrijednost iz predkrizne 2008. godine kada su doznake iznosile 458 milijardi dolara.

Od zemalja u regionu Srbija se nalazi na 33. mjestu u svijetu sa prilivom od 3,719 milijardi dolara, a udio u ukupnim svjetskim doznakama bio je 0,76 odsto. Na 48. mjestu je BiH sa prilivom od 1,959 milijardi dolara, a slijedi Hrvatska, koja je zauzela 70. mjesto sa 1,262 milijarde.

Po visini doznaka iz inostranstva Makedonija se nalazi na 97. mjestu sa 435 miliona dolara, Slovenija na 99. sa doznakama vrijednim 410 miliona dolara i Crna Gora na 106. koja je dobila 301 milion u 2010. godini.

Ispred ovih zemalja nalaze se mnogo razvijenije države, tako su na petom mjestu Francuska, na šestom Njemačka, kao i niz drugih zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

- Doznake imaju ogroman značaj u socijalnom preživljavanju i amortizovanju socijalnih tenzija u društvu - navode analitičari ovog sajta.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže da doznake iz inostranstva predstavljaju značajnu pomoć za povećanje kupovne moći stanovnika i faktor razvoja.

- Te doznake uglavnom idu porodicama od njihovih porodica i rođaka koji su zaposleni u inostranstvu i iako nisu dovoljna za podmirenje stvarnih potreba, veoma su značajna, posebno u vrijeme krize, kada imamo pad zaposlenosti i smanjenje plata - naglasio je Vukmirica.

On je istakao da doznake dobijaju na značaju i ako se ima u vidu činjenica da su strane investicije u BiH posljednjih godina konstantno u padu.

Prvo mjesto

Prvo mjesto po vrijednosti doznaka u prošloj godini zauzela je Indija sa 57,8 milijardi dolara, zatim slijedi Kina sa 57,2 milijarde, te Filipini sa 23,5 milijardi dolara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana