Samo Srbija gora od BiH

Marijana Miljić
Samo Srbija gora od BiH

Banjaluka - BiH se na najnovijoj rang-listi konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma našla na 88. mjestu od 144 zemlje svijeta, a u regionu od BiH je lošija samo Srbija, koja se plasirala na 95. poziciju.

BiH je sa 3,93 poena od mogućih sedam, u odnosu na godinu ranije, kada je imala 3,8 poena napredovala za 12 pozicija i pretekla Srbiju.

Svjetski ekonomski forum ocjenjivao je 12 indikatora, a najlošiju poziciju BiH je zauzela iz finansijske učinkovitosti tržišta, gdje se plasirala na čak 119. mjestu, dok je 109. poziciju zauzela iz korisnosti robe na tržištu. Na globalnoj listi iz inovacija BiH je zauzela 80. poziciju sa ocjenom 3,3, dok se po veličini tržišta plasirala na 93. mjesto.

Razvijenost infrastrukture u BiH i dalje je problem, o čemu svjedoči podatak da je BiH na svjetskoj ljestvici zauzela 94. poziciju.

Iz makroekonomskog okruženja ove godine BiH je zauzela 97. mjesto, dok je iz oblasti zdravstva i osnovnog obrazovanja napredovala za čak deset pozicija ove godine u odnosu na godinu ranije i plasirala se na 48. mjestu.

Kada su u pitanju zemlje regiona, Hrvatska je na 81. mjestu i nazadovala je za pet mjesta u odnosu na izvještaj iz prethodne godine, dok je Srbija ostala na 95. mjestu.

Slovenija je 56. i napredovala je za jedno mjesto, dok je Makedonija sada na 80. poziciji, a bila je na 79. mjestu.

Crna Gora je ove godine nazadovala za 12 mjesta i sa 60. pozicije u 2011. godini spustila se na 72. mjesto.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da je međunarodna metodologija procjenjivanja i ocjena validna tek onda kada se imaju tačni podaci.

- BiH nema popisa stanovništva, pa samim tim i svaka statistika je pod znakom pitanja - rekao je Pavlović.

On je naglasio da nadležni u BiH treba da se pozabave onim oblastima iz kojih je BiH dobila najlošiju ocjenu.

- Najveći problem sa kojima se suočava privreda i stanovništvo BiH je činjenica da je BiH "ogrezla" u politiku toliko da su normalan život, privreda, plata i ekonomski napredak u trećem planu - rekao je Pavlović.

Prvoplasirani

Švajcarska je i dalje po globalnoj konkurentnosti na vrhu ljestvice Svjetskog ekonomskog foruma. Singapur je zadržao drugo mjesto, dok je Švedska na trećem, a Finska na četvrtom mjestu. Na petu poziciju probila se Holandija, koja je napredovala za dva mjesta u odnosu na godinu ranije, dok je Njemačka zadržala šesto mjesto.

Dugovima opterećena Grčka nastavila je pad na ljestvici i sada se nalazi na 96. mjestu, kliznuvši za šest mjesta u odnosu na prethodni izvještaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana