Samo ozbiljan kupac spasava ribnjak “Saničani”

Danijela Bajić
Samo ozbiljan kupac spasava ribnjak “Saničani”

PRIJEDOR - Ribnjak “Saničani”, koji je u stečaju duže od tri godine, ima privredni, hidrotehnički i ekološki značaj, kako za Prijedor, tako i cijelu regiju, zbog čega je neophodno što prije taj postupak privesti kraju i preduzeće ponuditi na prodaju.

Poručio je to gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i istakao da je Gradska uprava uradila sve što je bilo u njenoj moći da ubrza ovaj proces, krenuvši od pokretanja stečaja. Zajedno sa Pravobranilaštvom, Vladom Republike Srpske i drugim institucijama grad Prijedor je, naglasio je Javor, uspio da se izbori i dođe u ovu fazu, što nije bilo nimalo lako.

- Prvo smo čekali da padnu maske, da vidimo ko stoji iza tog privatnika koji je ovaj ribnjak doveo u propast - kazao je Javor dodajući da su “Saničani” sada postali sudski postupak.

Preko suda su, kazao je on, pokušavali da dođu do što više informacija o ribnjaku.

- Stečajni upravnik je, po mom mišljenju, radio svoj posao kako je znao i umio. U suštini, mislim da prethodni vlasnik čini sve da ovaj proces sabotira, jer njemu ne ide u prilog - rekao je Jovor.

Prema njegovim riječima, svako malo se traže neke procjene, zbog čega je grad nedavno uputio i urgenciju Okružnom privrednom sudu Prijedor, od kojeg je zatražio da napiše šta je sve neophodno da Gradska uprava završi kako bi postupak bio okončan.

- Vlada RS je izrazila želju da kupi ribnjak, koji bi dala Gradskoj upravi Prijedor na upravljanje. Kod postavljanja uslova za prodaju mi smo insistirali da budu visoki jer ne želimo da dođe neko sa strane i kupi ribnjak, a da se ne bavi tom djelatnošću. Nama je isključivo u interesu da ribnjak živi i radi, jer već sada ima nekoliko tona ribe - naglasio je Javor dodajući da s nestrpljenjem čekaju novo ročište, koje je zakazano za 9. oktobar, kako bi stavili tačku na to.

On je podsjetio da je 2011. godine Vlada RS u istom postupku kupila prijedorsko preduzeće “Autotransport” i dala ga gradu na upravljanje, s tim da Gradska uprava ima obavezu dodatnih ulaganja.

- Nije sada samo kupiti ribnjak i hajmo raditi. Treba uložiti milione da bi se pokrenula proizvodnja, od mašina do mehanizacije i svega ostalog što je potrebno - kazao je Javor.

Dodao je da je primarni zadatak pokrenuti proizvodnju ribe, ali isto tako su važni nasipi na ribnjacima koji su godinama zapušteni.

- Čim padne više kiše, nasip je oštećen i može doći do pucanja i izlijevanja vode. To bi napravilo opštu katastrofu - objasnio je Javor i istakao da je priča u vezi sa ribnjakom i otvaranjem stečajnog postupka započeta 2019. godine.

Vrijednost

Prema posljednjoj procjeni, vrijednost preduzeća za ribarstvo “Saničani” je veća od pet miliona maraka. Sud je naložio da je još potrebno procijeniti riblji fond, što je u procesu. Taj iznos će ući u početnu cijenu prijedorskog ribnjaka “Saničani”, koji će kupcima biti ponuđen kao pravno lice. Jedan od uslova je da ovaj ribnjak mogu kupiti firme registrovane u BiH sa najmanje pet godina rada u ovoj djelatnosti ili subjekti javnog prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana