Samo Kina može da gradi u Srbiji i Hrvatskoj

Novi list
Samo Kina može da gradi u Srbiji i Hrvatskoj

Samo bi Kinezi mogli da kupe autoputeve u Hrvatskoj i Srbiji, pišu hrvatski mediji.

Ovakva procjena stiže od nekoliko anonimnih izvora, a činjenica je da je Kina već odradila nekoliko investicija, posljednju je najavila baš u Srbiji.

Naime, kineska kompanija za izgradnju mostova i puteva CRBC uputila je državnom preduzeću Koridori Srbije ponudu vrijednu 2,5 milijardi evra za finansiranje i izgradnju dionica autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom.

Ukupno bi se gradilo oko 270 kilometara, a sve to potvrdio je prošle nedjelje direktor Koridora Srbije Mihajlo Mišić koji je ponudu ocjenio jako atraktivnom i dodao kako je ponuda zasnovana na odluci kineske vlade o izdvajanju kredita od deset miliona evra za projekte u jugoistočnoj Evropi.

Na odgovor koliko je realan kineski interes za autoputeve u Hrvatskoj mora se sačekati još neko vrijeme, jer je tamošnja Vlada tek u početnoj fazi moguće odluke, odnosno tek se raspisuje konkurs za izbor konsultanta, koji bi trebalo da osmisli okvir i uslove pod kojima bi se navedeni posao mogao obaviti.

Konsultant bi trebalo da bude izabran početkom naredne godine nakon čega će tek uslijediti rasprava o uslovima koncesije.

Na jesen, nekoliko važnih hrvatskih delegacija planira odlazak u Kinu , čiji je cilj, po prvi put, da sasvim konkretno rasprave o problemima sa investicijama, i da Kinezima ponude i neka sasvim praktična rešenja, koja su dosad bila nepremostiva prepreka.

Prije svega je riječ o modelu korišćenja zemljišta sa infrastrukturom za proizvodne pogone ukoliko takav interes postoji u Kini uz korišćenje olakšica, koje se uskoro uvode u Hrvatskoj, od umanjenja poreza sve do novčane stimulacije za svako novootvoreno radno mjesto.

Pravi test kineskih namera neće biti riječka luka ili pruga o kojima se u javnosti najviše priča, jer tu projekti nisu ni blizu faze završetaka, već autoput i ulaganja u privrednim zonama.

Stoga je sasvim jasno da priča o "monetizaciji" autoputa nikako nije isključivo ekonomske prirode, već je duboko isprepletena sa geopolitičkim i strateškim interesima u odnosima Kine i Evrope.

Eventualnim ulaskom u monetizaciju hrvatskih autoputeva Kina svakako ne bi dobila samo pravo upravljanja i naplate, već i važan uticaj na sve odluke vezane uz autoputeve u narednih 30 godina, što opet podrazumeva i uticaj na sva važnija pitanja vezana za infrastrukturu u Hrvatskoj.

Hrvatski Novi list se osvrće i na kineski uslov za preuzimanje izgradnje autoputeva u Srbiji, da 40 odsto radova izvode srpske, a 60 odsto kineske kompanije.

Uslov koji, prije ili posle, može biti ponovljen i u Hrvatskoj. Isto tako, najveća bojazan je u pitanju koliko će putarina poskupeti nakon eventualne monetizacije?

Bili to Kinezi ili neko drugi, taj je scenario za građane Hrvatske najgori i najopasniji, jer bi prodajom autoputeva dodatni teret i dug bio prebačen na leđa korisnika, a to su većinom upravo građani Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana