Samo 60 obveznika prijavilo imovinu

Tanja Kovačević
Samo 60 obveznika prijavilo imovinu

BANjA LUKA - Oko 1.600 poreskih obveznika do sada je iz Poreske uprave RS preuzelo obrasce za upis u fiskalni registar nepokretnosti, a samo njih 60 registrovalo je svoje nekretnine koje će biti oporezovane.

Ovo je potvrdio v. d. direktora PURS-a Mile Banika i istakao da je rok za podnošenje prijava za upis nepokretnosti 3. april ove godine.

- Međutim, planirano je da ova aktivnost traje koliko bude potrebno da se vlasnici imovine upišu u fiskalni registar. Prema Zakonu o porezu na nepokretnosti, rok za početak oporezivanja nepokretnosti je 1. januar 2010. godine i do toga roka je obavezno uspostavljanje fiskalnog registra - naglasio je Banika.

Istakao je da su za one koji na vrijeme ne prijave imovinu za oporezivanje Zakonom o poreskoj upravi propisane i predviđene kazne u minimalnom iznosu od 500 maraka.

- Bez obzira na to koliko jedno lice ima nekretnina, Zakonom je regulisano da se fizička lica oslobađaju plaćanja poreza na nepokretnosti za stanove površine do 50 metara kvadratnih, kao i za svakog člana domaćinstva za još deset kvadratnih metara - kazao je Banika.

Prema njegovim riječima, za svu površinu nekretnina koja prelazi navedenu, plaća se porez u rasponu od 0,05 do 0,5 odsto na procijenjenu tržišnu vrijednost imovine, koja se oporezuje.

- Od plaćanja ovoga poreza oslobođene su nepokretnosti u vlasništvu BiH, RS, FBiH, Brčko distrikta, nepokretnosti vjerskih zajednica, diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država, kulturni i istorijski spomenici, obrađeno poljoprivredno zemljište, te nepokretnosti koje se koriste u obrazovne, kulturne, naučne, društvene, zdravstvene, humanitarne i sportske svrhe - kazao je Banika.

Obrasci

Banika je kazao da obrasci za prijavu nepokretnosti sadrže veliki broj podataka, ali da je to neophodno za ispravno procjenjivanje vrijednosti imovine.

- Podrazumijeva se to da svaki obveznik zna podatke o svojoj nekretnini, ali ako ne bude mogao sam da popuni obrazac radnici PURS-a će mu pomoći - dodao je Banika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana