Samo 30 odsto firmi može da izvozi u EU

Nada Branković
Samo 30 odsto firmi može da izvozi u EU

BANjA LUKA - Od 12.500 registrovanih malih i srednjih preduzeća u RS, samo 30 odsto ispunjava uslove za izvoz svojih proizvoda i roba u zemlje Evropske unije, procjene su Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Direktor Agencije Nikola Vukmirović izjavio je da preduzeća koja ispunjavaju uslove ili direktno izvoze svoje proizvode u zemlje EU ili to rade preko preduzeća specijalizovanih za tu djelatnost.

- Kako bi mala i srednja preduzeća svoje proizvode mogla izvoziti u zemlje EU, moraju biti registrovana, a moraju imati i saglasnost ili dozvolu da se mogu baviti izvozom za sebe ili za nekog drugog  - istakao je Vukmirović. 

Istakao je da  tu saglasnost mogu imati samo preduzeća, a ne preduzetničke radnje ali ako neko želi i ima mogućnosti da izvozi onda se ne registruje kao radnja nego kao DOO, iako nema veliki broj zaposlenih.

- Formalni uslovi koji su propisani određenim direktivama EU, a koje mala i srednja preduzeća moraju ispoštovati kako bi mogla da izvoze u zemlje EU, vezani su za standarde i kvalitet samih proizvoda - naglasio je Vukmirović.

Dodao je da se radi o standardima za prehrambene proizvode, ISO 9000, ISO14000 te standardima koji se tiču menaymenta, odnosno profesionalne bezbjednosti i zdravlja osoblja koje je zaposleno u toj firmi.

- Neformalni uslovi su oni koji pojedine zemlje propisuju, poput sanitarnih uslova, cijena, servisa i drugih koje mala i srednja preduzeća moraju poštovati - pojasnio je Vukmirović.

Dodao je da ti uslovi predstavljaju barijere zemljama članicama EU, a i onima koje to nisu.

- Na primjer, mlijeko koje se izvozi u Švajcarsku mora biti proizvedeno na nadmorskoj visini većoj od 1.500 metara, jer je to uslov kako bi se zadovoljio kvalitet i interni standardi te zemlje, a to nije propisano direktivama EU - naglasio je Vukmirović.

Posrednici

Kada firma izvozi svoje proizvode preko nekog drugog preduzeća koje je specijalizovano za izvoz, precizirao je Vukmirović, za proizvode, tačnije njihove standarde, kvalitet, cijenu i slično, odgovara proizvođač, a ne onaj koji izvozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana