„Salon žilavke“ okupio rekordan broj učesnika

GS
„Salon žilavke“ okupio rekordan broj učesnika

TREBINjE - Peti „Salon žilavke“ sinoć je u Vinskoj galeriji „Vukoje“ u Trebinju okupio rekordan broj učesnika - više od 40 proizvođača vina i hrane iz Hercegovine.

Osim mnogobrojnih proizvođača vina, na manifestaciji su se predstavili i vrhunski proizvođači sira, pršuta i maslina, a cilj je promocija Trebinja i Hercegovine kao turističke destinacije.

Događaju su prisustvovali vinski novinari, somelijeri, enolozi i drugi gosti, a „Salon žilavke 2021“, između ostalih, podržali su grad Trebinje, Spoljno-trgovinska komora BiH, turističke organizacije Republike Srpske i grada Trebinja i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Vlasnik podruma „Vukoje“ Radovan Vukoje istakao je da je ova manifestacija uvod u dobru berbu ove godine i da je ponosan što je Salon žilavke ove godine okupio rekordan broj učesnika.

- Ta moja ideja koja je na početku izgledala neostvarivo da ovo bude najbolji Salon vina u bivšoj Jugoslaviji sada je veoma ostvariva. Pohvale dolaze sa svih strana i na to sam posebno ponosan - rekao je Vukoje.

On je dodao da je ove godine Salon žilavke organizovan trodnevno uz pomoć USAID-a, te da su u okviru „Vinske ceste Hercegovine“ obišli vinare, proizvođače sireva, male proizvođače koji su bitni za Hercegovinu.

-Ove godine prvi put imamo izlaganje maslinovih ulja iz Hercegovine tako da je i to nešto što ovaj salon čini posebnim. Mali jubilej, ali sigurno najznačajnija do sad manifestacija - rekao je Vukoje.

Istakao je da je žilavka  lokomotiva na vozu razvoja hercegovačke poljoprivrede,jer uz sebe vuče sirare i pršutare koji su se i ove godine priključili salonu, a ono što ističe kao posebno zadovoljstvo jeste da su se od ove godine i maslinari priključili cijeloj priči.

-Žilavka je ovdje sa nama 2.000 godina, i kao najstarija sorta je simbol Hercegovine i jedne neraskidive veze svih gradova na ovom području. Jer žilavke ima od krajnjeg istoka pa sve do zapada, to je jedina sorta koja veže i povezuje ovu regiju i ne samo ljude koji žive na ovom području već i poljoprivredu našeg kraja - rekao je Vukoja.

Manifestaciju je otvorila glumica Nataša Ninković koja je rekla da je ponosna na porodicu Vukoje, kao i da je srećna što se žilavka vratila tamo odakle je ponikla - u Trebinje te što žilavka cijele Hercegovine postaje sve prepoznatljivija na vinskoj mapi regiona i dalje.
-Posebno me raduje činjenica što ta žilavka spaja, pravi mostove, potire sve razlike, ruši barijere u cijeloj Hercegovini i to je čini ne samo malo tvrdom i suvom kao što je i ovaj kraj odakle potiče, već i blagoslovenom - rekla je Ninkovićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je značaj ove manifestacije podsjetivši da je žilavka autohtona sorta, prepoznatljiva u Hercegovini.

-Od 27 vinarija u Republici Srpskoj, 23 su u Trebinju, to dovoljno govori o našem području. U narednom periodu želja nam je da organizujemo ozbiljan sajam vina u Trebinju jer smatram da trebinjski vinari i cijele Hercegovine to zaslužuju - rekao je Ćurić.

Nada se da će broj proizvođača vina u narednom periodu biti veći, budući da svjetsko tržište traži vina sa područja Hercegovine.

Međunarodni sudija vina i poznavalac vina Darel Džozef oduševljen je kvalitetom žilavke za koju je rekao da je izvrsno vino i da već pronalazi puteve i van granica BiH.

Direktorica USAID turizma za regiju Hercegovina Mirna Jelčić istakla je da je sa njihove strane veoma mnogo truda i ljubavi uloženo u ovaj događaj.

-USAID turizam je tu da podrži sve događaje koji će BiH staviti na svjetsku mapu i koji će od nje učiniti svjetski poznatu destinaciju. Hercegovačka vinska cesta nosi sve te vrijednosti kojima se možemo ponositi. Ovaj događaj utjelovljuje sve ono što mi želimo da vinska cesta predstavlja, saradnju vinara i njihov fantastičan proizvod, trud, gastronomske delicije i veoma veliki trud i ljubav uloženi u sve što se radi - naglasila je Jelčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana