Sajam nekretnina i investicija u Banjaluci: Novi projekti za podsticaj razvoju

Marijana Miljić
Sajam nekretnina i investicija u Banjaluci: Novi projekti za podsticaj razvoju

Banjaluka - Prvi specijalizovani međunarodni sajam nekretnina i investicija „Banjaluka Invest Real Estate Expo 2017“ (BLIRE) otvoren je u petak u Banjaluci i okupio je oko 50 izlagača i još veći broj institucija i kompanija kroz učešće na pratećim sajamskim panel diskusijama.

Sajam će trajati do nedjelje i tokom trodnevnog programa biće prezentovani potencijali RS i lokalnih zajednica za investicije, projekti građevinskih kompanija, programi institucija na svim nivoima koji se tiču ove oblasti, a učestvuju i banke, osiguravajuće kuće, projektni biroi, agencije za promet nekretnina i drugi subjekti iz branše. Zahvaljujući ovom sajmu Banjaluka je ušla u društvo Beograda, Zagreba i Budve u regionu, te Moskve, Minhena i Nice koji su poznati po ovoj vrsti sajmova.

Osnovni ciljevi organizatora sajma su privlačenje stranih investicija, njihovo privlačenje u RS i prezentacija najvažnijih tema iz oblasti investicija i nekretnina.

- Ovaj sajam doprinijeće boljem razumijevanju ekonomskih prilika u RS i uvjeriti investitore da je Srpska poželjna destinacija za ulaganje. Svaki investitor ima snažnu podršku institucija, a sa dobiti koju ostvari može da upravlja bez ograničenja - kazao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić, koji je otvorio sajam.

Idejni tvorac sajma Predrag Tešić rekao je da su poziv uputili svim lokalnim zajednicama, investitorima u stambeno-poslovne objekte i kompletnoj pratećoj operativi i institucijama.

- Organizovali smo sajam u rekordnom roku i mislim da smo kreirali uspješnu priču za RS i Banjaluku. Rezultati ovog sajma će se vidjeti iz godine u godinu. Drugi međunarodni sajam nekretnina i investicija biće održan 4, 5. i 6. septembra i već od ponedjeljka krećemo u pripreme - kazao je Tešić.

Sajam je podržalo i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, a ministar Zoran Klokić je istakao da će manifestacija doprinijeti razvoju Srpske.

- Ovakvi sajmovi su pomogli u privlačenju novih investicija, što je posebno važno s obzirom na to da su u cijelom regionu u silaznoj putanji - rekao je Klokić.

Veliki broj štandova na sajmu zauzele su lokalne zajednice, koje će prezentovati svoje potencijale.

- Cilj nam je da investitorima predstavimo turističke potencijale, koji nisu iskorišćeni. Imamo velika prirodna bogatstva i potencijal za razvoj lovnog, ribolovnog i planinskog turizma. Investitorima nudimo razne pogodnosti, a da je to pravi put pokazuju uspješni primjeri ulaganja u oblasti obućarske, metaloprerađivačke i drvne industrije - rekao je načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan.

Na sajmu će po uzoru na zemlje u okruženju biti osnovano udruženje posrednika u prometu nekretnina, što će doprinijeti razvoju tržišta i poboljšanju usluga. Sajam, koji se održava u prostorijama „Banjalučkog sajma“, biće zatvoren u nedjelju dodjelom nagrada izlagačima.

Program

25. novembar

* Prezentacija - Uloga i aktivnosti Investiciono-razvojne banke RS

* Prezentacija - Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS

* Panel - „Uloga BFC-a u privlačenju investicija“

* Panel - „Evropska mreža preduzetništva“

* Osnivačka skupština udruženja posrednika u prometu nekretninama

26. novembar

* Panel - „Investicije u turizmu“

* Dodjela nagrada

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana