Sa­jam auto­mo­bi­la bez ču­ve­nih mar­ki

Glas Srpske
Sa­jam auto­mo­bi­la bez ču­ve­nih mar­ki

DE­TRO­IT - Dok se "tri ame­ri­čka auto-ve­li­ka­na" - "Džene­ral mo­tors", "Ford" i Kraj­zler" bu­kval­no bo­re za pre­življavanje, mno­ge auto-kom­pa­ni­je, ne sa­mo iz Evro­pe, okre­nu­le su le­đa me­đu­na­ro­dnom saj­mu auto­mo­bi­la u De­tro­itu, je­dnoj od naj­ve­ćih smo­tri naj­no­vi­jih dos­ti­gnu­ća u svjet­skoj auto­mo­bil­skoj in­dus­tri­ji, ko­ja je u ne­djelju uve­če otvo­re­na za me­di­je.

U De­tro­itu se, na­ime, ka­ko is­ti­ču svjet­ske no­vin­ske agen­ci­je, ni­su po­ja­vi­li evrop­ski proi­zvo­đa­či lu­ksu­znih auto­mo­bi­la, kao što su "Por­še", "Fe­ra­ri", "Land ro­ver" i "Rols-Rojs", ali su se po­vu­kle i ja­pan­ske kom­pa­ni­je, "Ni­san", "In­fi­ni­ti", "Mi­cu­bi­ši" i "Su­zu­ki", dok je "Hon­da ot­ka­za­la kon­fe­ren­ci­ju za štam­pu. Čak je i do­ma­ći "Kraj­zler", zbog kri­ze, smanjio svo­je pri­sus­tvo na štan­do­vi­ma.

Ana­li­ti­ča­ri upo­zo­ra­va­ju da se sa­jam održa­va u ne­za­pa­mće­noj kri­zi ko­ja je po­go­di­la auto­mo­bil­sku in­dus­tri­ju i da sva­ka kom­pa­ni­ja stro­go vo­di ra­ču­na o to­me ka­ko će ulo­ži­ti no­vac u mar­ke­tin­ške akci­je. Proi­zvo­đa­či auto­mo­bi­la ta­ko­đe su smanjili broj no­vih mo­de­la ko­je će lan­si­ra­ti na saj­mu, bez ob­zi­ra na to što or­ga­ni­za­to­ri tvrde da će bi­ti pred­stavljeno oko 20 no­vi­te­ta.

Stručnjaci upo­zo­ra­va­ju da se ne mo­že oče­ki­va­ti da ovo­go­dišnji sa­jam bu­de smo­tra auto­mo­bi­la, već pri­je mjes­to za raz­mje­nu stra­te­gi­ja pre­življavanja, na­kon što je De­tro­it po­go­đen is­tin­skom ka­tas­tro­fom u 2008. go­di­ni.

Dok ame­ri­čka pri­vre­da kli­zi dalje u ne­za­pa­mće­nu de­pre­si­ju, do­ma­ća pro­da­ja auto­mo­bi­la i la­kih ka­mi­ona smanjena je 18 od­sto to­kom mi­nu­le go­di­ne.  Što se SAD ti­če, admi­nis­tra­ci­ja Džordža Bu­ša od­go­vo­ri­la je na kri­zu iz­dva­janjem vi­še mi­li­jar­di do­la­ra po­mo­ći za pre­življavanje do­ma­će auto­in­dus­tri­je, dok no­vi pred­sje­dnik Ba­rak Oba­ma ne uđe u Bi­je­lu ku­ću.

Ta­ko sa­da "Džene­ral" i "Kraj­zler" pre­življava­ju na po­zajmljenom nov­cu, na­kon što su do­bi­li če­ti­ri mi­li­jar­de do­la­ra hi­tnih kre­di­ta, dok je "Ford" obe­zbi­je­dio po­zaj­mi­cu od de­vet mi­li­jar­di do­la­ra, ko­ju će po­di­ći uko­li­ko se kri­za pro­du­bi.

Sa­jam će za ja­vnost bi­ti otvo­ren od 17. do 25. ja­nu­ara.

Mo­de­li

Kao od­go­vor na re­ce­si­ju, ko­ja je za­tvo­ri­la mno­ge po­go­ne za izra­du auto­mo­bi­la, sa­jam u De­tro­itu fo­ku­si­rao se na auto­mo­bi­le manje po­trošnje go­ri­va, je­dnos­ta­vni­ji di­zajn i na vo­zi­la ko­ja ko­ris­te ze­le­ne te­hno­lo­gi­je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana