SAD tuži banke zbog hipotekarnih kredita

Glas Srpske
SAD tuži banke zbog hipotekarnih kredita

VAŠINGTON - Agencija koja nadgleda američko tržište hipotekarnih kredita priprema tužbe protiv više od 12 velikih banaka jer su pogrešno predstavile kvalitet hipoteka koje su prodavale u vrijeme rasta tržišta nekretnina, piše danas "Njujork tajms".

Očekuje se da će Federalna finansijska agencija za nekretnine tužiti, između ostalih, "Banku Amerike", "Džej Pi Morgan Čejs", "Goldman Saks" i "Dojče banku", piše "Tajms" pozivajući se na tri izvora bliska ovoj tematici, prenijele su agencije.
Država tvrdi da su banke prodavale investitorima hipoteke bez pokrića, te da su prikrivale informacije o osobama koje su uzimale kredite na osnovu falsifikovanih ili preuveličanih podataka o primanjima.

"Fani Me" i "Fredi Mek" izgubili su zbog ove trgovine više od 30 milijardi dolara, kada je krajem 2008. godine nastala kriza hipotekarnog tržišta.

Agencija je u julu tužila banku "UBS" i zatražila povrat 900 miliona dolara novca poreskih obveznika. Izvori su rekli da će zahtjevi u novoj tužbi biti na sličnom nivou.

Uzrok

Praksa u kojoj su brokeri kredita spuštali standarde kako bi privukli kupce da uzmu skuplje kuće od onoga što mogu da priušte bila je uzrok raspada tržišta hipotekarnih kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana