SAD spremaju odluku koju će osjetiti cio svijet

Agencije
SAD spremaju odluku koju će osjetiti cio svijet

Na sastanku čelnika američke centralne banke koji će se održati ovoga četvrtka odlučivaće se o visini referentnih kamatnih stopa.

Kamatne stope u SAD već su sedam godina na najnižim nivoima u istoriji pa je zaduživanje građanima i kompanijama bilo izuzetno jeftino, što bi sada moglo naglo da se promjeni, pišu analitičari Admiral marketa.

Postoji opasnost od bijega kapitala u SAD

Među investitorima na finansijskim tržištima ali i ekonomistima u institucijama kao što je MMF postoji strah da globalna privreda još nije spremna na rast kamatnih stopa.

Naime, u većem dijelu svijeta su kamatne stope takođe niske, ili u padu, pa bi rast kamatnih stopa u SAD izazvao masovno prebacivanje kapitala iz ostatka svijeta u SAD, što bi moglo destabilizovati finansijske sisteme u zemljama u razvoju.

Nešto slično se dogodilo u Turskoj nakon što je u SAD završen program ubrizgavanja novca u finansijski sastav i u Rusiji nakon početka sukoba u Ukrajini, pa su centralne banke navedenih zemalja morale da intervenišu kako bi sprečile paniku i naglo slabljenje sopstvene valute.

Druga posljedica početka podizanja kamatnih stopa u SAD će vjerovatno biti novi talas jačanja američkog dolara u odnosu na većinu ostalih valuta.

Mišljenje analitičara: Vjerovatnost da se podignu kamate 30 odsto

Iako se u prvoj polovini godine smatralo da će američka centralna banka upravo na ovom sastanku donijeti odluku o prvom podizanju kamatnih stopa, sada većina učesnika na finansijskim tržištima smatra da je vjerovatnost takve odluke na ovom sastanku približno 30 odsto i da će se vjerovatno pričekati sastanak koji će se održati u decembru.

Analitičari Admiral marketa takođe smatraju da je to najizgledniji scenario jer stopa infacije još nije počela naglo da raste, a pojavili su se i privredni problemi u Kini koji bi mogli da utiču i na ostatak svijeta, pa će američka centralna banka vjerovatno hteti još malo da pričekaju kako bi vidjela razvoj situacije.

Kakva god odluka bila, u četvrtak su mogući veliki i nagli pomaci na svim finansijskim tržištima, a u prvim minutima nakon objave vijesti kurs američkog dolara u odnosu na evro mogao bi da se promeni do 1-2 odsto.

Ukolikobudu povećane kamatne stope, u idućih nekoliko mjeseci američki dolar mogao bi u odnosu na evro da ojača za 5-10 odsto, a u idućih godinu dana možda nakratko postane i jači od evra. Ukoliko se povećanje kamatnih stopa odloži, dolar će vjerovatno oslabiti dodatnih nekoliko posto sa sadašnjeg nivoa, a rast se očekuje tek pred idući sastanak američke centralne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana