SAD se bori da spriječi katastrofu

Glas Srpske
SAD se bori da spriječi katastrofu

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Barak Obama poručio je ponovo u subotu liderima američkog Kongresa da nađu područja u kojima će se složiti i da naprave sporazum da bi izbjegli katastrofalni budžetski deficit, javile su agencije.

Sastanak Obame sa predstavnicima Kongresa u Bijeloj kući trajao je svega 50 minuta.

Savjetnik iz redova demokrata rekao je da su učesnici postigli dogovor da "rade zajedno tokom vikenda" na izradi zakona o smanjenju deficita, a cilj obje strane je da on bude predstavljen danas.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Predstavničkog doma iz redova republikanaca Džon Bener, lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi, lider demokratske većine u Senatu Henri Rid i lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel.

Republikanci su prethodno pozvali Obamine demokrate na ogromna kresanja budžetskih troškova da bi se smanjio narastajući budžetski deficit u zamjenu za povećanje granice za zaduživanje, ali su odbili bilo kakvo dizanje poreza radi povećanja budžetskih prihoda.

Ako limit za dug, koji sada iznosi 14,3 biliona dolara, ne bude podignut do 2. avgusta, SAD bi mogle dospjeti u tehnički bankrot. To je datum kada Amerika više neće imati dovoljno novca da istovremeno nastavi i otplaćivanje spoljnog duga i uplaćivanje građanima penzija i socijalne pomoći. Vašington je dostigao limit zaduženosti 16. maja i od tada je koristio troškovna i knjigovodstvena prilagođavanja, kao i veći poreski prihod od očekivanog radi vraćanja dugova, ali to može da čini samo do 2. avgusta.

Da bi mogla normalno da servisira svoje obaveze, SAD mora dodatno da se zaduži, ali Kongres i Senat najprije moraju da odobre povećanje gornje granice zaduženja za ovu godinu.

Gornja granica američkog duga povećavala se iz godine u godinu, ali ovog puta su republikanci u Kongresu odlučili da pregovore o povećanju granice zaduživanja uslove smanjenjem deficita.

Finansijski i poslovni lideri su upozorili da bi izostanak povećanja granice za američki dug do tog roka izazvao talas potresa širom svjetske ekonomije.

Berze

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle zahvaljujući dogovoru Evropske unije o drugom paketu pomoći Grčkoj i dobrim poslovnim rezultatima niza američkih kompanija. 

Vrijednost evropske prema američkoj valuti porasla je prošle sedmice 1,4 odsto, na 1,4360 dolara. Dolar je pod pritiskom teških pregovora između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana