SAD: Radnici “brze hrane” u štrajku

Tanjug
SAD: Radnici “brze hrane” u štrajku

Njujork - Radnici u američkim restoranima brze hrane, kao što je Mekdonalds, za danas su najavili opšti štrajk širom SAD-a sa zahtjevom za povećanje plata.

Oni traže nadnicu od najmanje 15 dolara na sat za puno radno vrijeme, dok je trenutno na saveznom nivou zagarantovano 7,25 dolara na sat, prenosi portal Seebiz.

Mekdonalds, Burger King, Tako Bel, Vendis (Vendys) i drugi restorani brze hrane su pod pritiskom od prošlog novembra, kada je u Njujorku pokrenut talas štrajkova za veće plate. U tim restoranima rade uglavnom mladi ljudi, i to privremeno, jer se sa 15.000 dolara godišnje ne može preživjeti bez dodatne socijalne pomoći.

Takođe, ekonomska kriza prislila je sve veći broj starijih zaposlenih da traže posao na takvim radnim mjestima usled čega je i prisutno eksploatisanje ljudi, piše Seebiz.

Nacionalno udruženje restorana tvrdi da plate ne mogu da budu povećane, jer bi onda na drugoj strani trpjelo zapošljavanje.

U Vašingtonu demokrate su prvi put nakon 2009. godine tražili podizanje zagarantovane plate, ali na devet dolara na sat, dok su republikanci čvrsto protiv ovakvog predloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana