SAD na korak od bankrota

Glas Srpske
SAD na korak od bankrota

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Barak Obama optužio je juče republikanske poslanike za krizu do koje je dovela bitka oko podizanja granice zaduženosti države, što je neophodno da bi se izbjeglo kašnjenje u ispunjavanju finansijskih obaveza Vašingtona.

U vanrednom obraćanju naciji putem televizije Obama je rekao da su SAD "blizu neispunjenja obaveze plaćanja duga" i opomenuo na "opasan i neodgovoran" ishod, ako kompromisno rješenje ne bude postignuto do isteka roka 2. avgusta.

Obama je pozvao Amerikance da dignu glas i svojim predstavnicima u Kongresu stave na znanje da podržavaju uravnotežen pristup smanjenju deficita.

Čelnik republikanske većine Predstavničkog doma Džon Bener odmah je odgovorio, optužujući Obamu da "danas traži blanko ček," što se, kako je objavio, "neće desiti".

Obama je rekao da vođe Kongresa moraju da postignu kompromis, koji bi se našao na njegovom stolu prije 2. avgusta. Bez potpisanog zakona do kraja toga dana državna kasa neće biti u stanju da plati sve račune, što bi značilo neispunjenje obaveze bez presedana, koje može teško da povredi privredu koja se sa mukom oporavlja od krize, prenose agencije.

Republikanci zahtijevaju duboke rezove u državnim izdacima u zamjenu za svoje glasove za podizanje granice zaduženosti. Pod snažim uticajem pokreta "čajanke", koji zagovara malu vladu i male poreze, republikanci uporno odbijaju Obamin zahtjev za uravnoteženim pristupom smanjenju deficita, koji uključuje manje državne troškove uz povećanje poreza.

- Jedini razlog što uravnoteženi pristup nije na putu da postane zakon je što veliki broj republikanaca u Kongresu insistira isključivo na prilazu smanjenja - prilazu koji od najbogatijih Amerikanaca ili najvećih korporacija ne traži da bilo šta doprinesu - kaže Obama.

Obama želi da se sadašnja granica do koje država može da se zaduži - sa 14,3 biliona podigne za najmanje 2,4 biliona. To bi bilo dovoljno da zadovolji potrebe trezora do 2013.

Istovremeno, Obamin pristup poziva na smanjenje federalnih troškova od 2,7 biliona dolara, koji uključuje i bilion dolara uštede od okončanja ratova u Iraku i Avganistanu.

Američke banke su počele da prave planove za slučaj da dođe do bankrota zbog nemogućnosti da vraćaju dugove ili da SAD izgube svoj vrhunski kreditni rejting AAA.
Ukoliko dogovor ne bude postignut, Ameriku će pogoditi ne samo ekonomska nego i duboka politička kriza. Posljedice toga osjetiće cijeli svijet, pogotovo nerazvijene i zemlje u tranziciji.

Zlato

Zastoj u pregovorima na Kaptol hilu uzdrmao je finansijska tržišta i ulagače širom svijeta, rušeći vrijednost akcija i dolara i gurajući zlato na novi rekord od 1.620 dolara za uncu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana