SAD Kini: Ne možete više ovako

Tanjug
SAD Kini: Ne možete više ovako

Vašington/Peking - Kina mora da napravi zaokret i da se odvikne od modela jeftine radne snage i izvozno orijentisane ekonomije kako bi održala rast u narednim godinama.

"I Evropa i Japan moraju da preduzmu akcije kako bi podstakli domaću tražnju i dodatno uravnoteženje globalne ekonomije koje će pomoći privrednom rastu u zemljama koje imaju hronične trgovinske deficite", izjavio je ekonomista i podsekretar američkog ministarstva finansija zadužen za međunarodna pitanja, Nejtan Šits.

Snažna ekspanzija kineske privrede u protekle tri decenije je, prema njegovim rječima, bila zasnovana na ogromnoj i jeftinoj radnoj snazi, masovnim investicijama i fokusiranosti na izvoznu industriju.

"Ovo više nije održivi model rasta za Kinu niti za svjetsku ekonomiju", rekao je Šits.

"Kada je riječ o Evropi, oporavak je i dalje slabašan i neujednačen zbog slabe tražnje, a pojedine zemlje se još uvijek prekomjerno oslanjaju na izvoz za ostvarivanje privrednog rasta. Od ključnog je značaja da zemlje sa velikim spoljnim suficitima i budžetskim prostorom slijede mjere za podsticanje tražnje, kao što su investicije u infrastrukturu", zaključio je Šits.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana