SAD izbjegla bankrot

Glas Srpske
SAD izbjegla bankrot

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su u nedjelju uveče istorijski dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje.


- Želim objaviti da su lideri obiju stranaka u oba doma Kongresa postigli sporazum o povećanju granice zaduživanja, čime je izbjegnut problem koji bi mogao da ima razarajući efekt po našu ekonomiju - rekao je Obama, prenijele su agencije.

Kompromisni prijedlog, koji bi danas do ponoći trebalo da usvoje Senat i Predstavnički dom SAD predviđa, između ostalog, kresanje potrošnje od 2,4 biliona dolara u sljedećih deset godina.

Američki predsjednik je pozvao Senat da "uradi pravu stvar" i što prije odobri postignuti sporazum.

Obama je naveo da podizanje granice zaduživanja neće biti izvršeno brzo kako ne bi postalo problem za krhku američku ekonomiju, dodajući da će u idućih nekoliko mjeseci biti napravljen detaljan plan za smanjenje potrošnje.

SAD je imala rok do 2. avgusta za postizanje sporazuma o podizanju granice zaduživanja da bi mogao nastaviti s otplatom svojih kredita, što bi u suprotnom, kako su upozoravali ekonomisti, imalo katastrofalne posljedice po ekonomiju.
Obama i kongresmeni se sve do nedjelje nisu mogli dogovoriti oko načina smanjenja američkog duga i izbjegavanja mogućnosti da SAD dođe u stanje da ga ne može nastaviti otplaćivati.
- Gornji limit ne određuje koliko još novaca možemo potrošiti, nego nas samo ovlašćuje da platimo troškove koje smo već napravili - objasnio je Obama.

Rast dolara i akcija

Vrijednost dolara i akcija juče je na globalnim berzama porasla dok je zlato pojeftinilo, poslije izvještaja iz Vašingtona da su se vodeći političari u SAD dogovorili.

Dolar na berzi u Tokiju skočio je za 78 jena.
Zlato koje je protekle sedmice poskupjelo za više od dva odsto, juče je pojeftinilo za više od jedan odsto, a u tehničkoj trgovini na Merkantilnoj berzi u Njujorku prodavalo se za 1.613 dolara za finu uncu od približno 31,100 grama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana