Sa svim državama postignut sporazum o ulaganju

Agencije
Sa svim državama postignut sporazum o ulaganju

Moskva - Ruski “Gasprom” postigao je dogovor o ulaganju u izgradnji gasovoda “Južni tok” sa svim državama kroz koje će gasovod prolaziti, a izgradnja će početi 7. decembra od lokacije na ruskom dijelu obale Crnog mora, rekao je šef odjeljenja za upravljanje projektima “Gasproma” Loenid Čugunov, prenose agencije.

Čugonov je rekao novinarima u Moskvi da će gradnja dionice gasovoda kroz Srbiju početi, takođe, u decembru i to postavljanjem kamena-temeljca za kompresorsku stanicu u blizini granice sa Mađarskom.

- Dionicu Južnog toka u Srbiji finansiraće zajedničko preduzeće Srbijagasa i Gasproma tako što će 30 odsto biti čista sredstva, a 70 odsto krediti - rekao je Čugunov.

On je naveo da su sporazumi o izgradnji gasovoda već potpisani sa Srbijom i Mađarskom, sa Slovenijom je postignut sporazum koji će uskoro biti potpisan, a izvršni direktor “Gasproma” Aleksej Miler potpisaće sutra u Bugarskoj sporazum o ulaganju u izgradnju “Južnog toka”.

Gasovod “Južni tok” ići će od Rusije preko Crnog mora do Varne u Bugarskoj.

U Srbiju će ulaziti kod Zaječara, zatim će ići kroz Mađarsku i Sloveniju, a kraj gasovoda biće u Italiji 11 kilometara od granice sa Slovenijom.

Gasovod dug 3.600 kilometara imaće dva kraka, oba će ići iz Srbije - jedan za Hrvatsku, a drugi za Republiku Srpsku.

Predviđeno je da prva faza izgradnje bude završena 2015. godine, kada će početi isporuka gasa kupcima.

Pun kapacitet gasovoda od 63 milijarde metara kubnih ruskog gasa godišnje, namijenjenog Evropi, trebalo bi da bude postignut do 2015. godine.

Gasovod će koštati ukupno 16 milijardi evra, pri čemu će izgradnja dionice kroz Srbiju, u kojoj će biti izgrađene i dvije od osam kompresorskih stanica, koštati 1,7 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana