Sa Fijatom na svjetsko tržište

Marina Čigoja
Sa Fijatom na svjetsko tržište

BANjA LUKA - Sedam preduzeća iz Republike Srpske iz oblasti autoindustrije podnijelo je zahtjev za saradnju sa kompanijom "Fijat automobili Srbija", potvrđeno je "Glasu Srpske" u Privrednoj komori RS.

Sastanku koji je nedavno održan u Kragujevcu, osim delegacija Vlade RS i Srbije, prisustvovali su i predstavnici rukovodstva kompanije "Fijat automobili Srbija", predstavnici preduzeća iz RS, kao i predstavnici Privredne komore RS. Kompanija "Fijat" tom prilikom izrazila je zainteresovanost za saradnju sa proizvođačima automobilskih dijelova iz Republike Srpske.

Prema riječima sekretara više granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pere Ćorića, do sada je za saradnju sa "Fijatom" iz Srbije zainteresovano sedam preduzeća iz Srpske.

- Zahtjeve za uspostavljanje poslovne saradnje sa kompanijom "Fijat automobili Srbija" podnijela su preduzeća "Čajavec FSU" Laktaši, nevesinjski "Fusol", "Kovnica" iz Bileće, Rafinerija ulja iz Modriče, derventska "Mreže Netnjork", "Panafleks" iz Bijeljine i "Uniglas" iz Šamca - istakao je Ćorić i dodao da se prve isporuke proizvoda ovih preduzeća za "Fijat" mogu očekivati već do kraja godine.

Prema njegovim riječima, navedena preduzeća iz RS imaju i dodatni motiv, s obzirom na to da, ako uspostave poslovnu saradnju sa ovom kompanijom, automatski postaju dobavljači za cijeli koncern "Fijata", odnosno za njegova predstavništva širom svijeta.

Vlasnik i direktor firme "Kovnica" iz Bileće Branko Vučković kaže da je "Fijat" kompanija koja ne radi sa finansijski nesigurnim firmama.

- Prva i osnovna stvar za početak saradnje sa Italijanima je da preduzeće bude finansijski konsolidovano, kako bi oni bili uvjereni da neće biti nikakvih zastoja u isporuci. "Kovnica" ima proizvodnju koja može da zadovolji njihove standarde - kazao je Vučković.

Kriterijumi

Pero Ćorić je naglasio da je preduslov za sklapanje ugovora sa "Fijatom" ispunjavanje određenih uslova. Pored finansijske stabilnosti, objašnjava Ćorić, preduzeća moraju da rade prema sertifikatu ISO 9001, a njihovi proizvodi moraju ispunjavati propisane međunarodne standarde.

                                                                                  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana