Ruskih 800 miliona dolara za potrebe “Železnica Srbije”

Agencije
Ruskih 800 miliona dolara za potrebe “Železnica Srbije”

Beograd - Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i ruski ministar finansija Anton Siluanov potpisali su danas u Moskvi ugovor o državnom izvoznom kreditu od 800 miliona dolara za potrebe “Železnica Srbije”, prenose agencije.

Kredit će se iskoristiti za izgradnju i elektrifikaciju 16 kilometara drugog kolosjeka željezničke pruge Beograd - Pančevo, kao i izgradnju 68 kilometara pruge Valjevo – Loznica.

Istim kreditom izvršiće se rehabilitacija šest dionica željezničke pruge duž Koridora deset u dužini od 111 kilometara, modernizovati pruga Beograd - Bar i nabaviti dizel lokomotive ruske proizvodnje, javili su beogradski mediji.

Period raspoloživosti kredita je pet godina, počev od godine stupanja na snagu kreditnog sporazuma, uz mogućnost da se produži, u slučaju potrebe.

Kamata će se obračunavati od datuma korišćenja kredita i plaćati kvartalno, primenom fiksne kamatne stope od 4,1 odsto godišnje.

Dinkić je ugovor o kreditu ocijenio kao veoma važan za razvoj infrstrukture u Srbiji, jer će biti rekonstruisana željeznica na najvažnijim međunarodnim pravcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana