Ruski eksperti: Nafta će i dalje biti skupa

Tanjug
Ruski eksperti: Nafta će i dalje biti skupa

Moskva - Svi veliki svjetski izvoznici nafte nemaju razloga za brigu, jer će berzanske cijene osnovne energetske sirovine i dalje biti visoke, ocijenili su ruski eksperti na stručnom skupu u Moskvi, prenosi Tanjug.

Globalna tražnje nafte će u budućnosti rasti umjereno, ali to tokom narednih nekoliko godina neće bitnije “poremetiti” sadašnji nivo naftnih cijena od približno sto dolara za barel, rekli su eksperti na Okruglom stolu “Perspektive naftne industrije u Rusiji”.

Takav nivo naftnih cijena omogućiće velikim proizvođačima i izvoznicima te sirovine da i u narednom razdoblju održe balans između budžetskih prihoda i rashoda i, istovremeno, osiguraju razvoj nove tehnologije u toj produkciji, a takođe i rentabilnost alternativnih energetskih izvora.

Zamjenik predsjednika Komiteta za energetsku politiku Ruskog saveza preduzetnika (RSP) Jurij Stankevič kaže da će se godišnja globalna tražnja nafte uvećavati za prosječnih 1,2 odsto i to, preteženo, za račun većeg uvoza u brzo rastuće azijske ekonomije na čelu sa Kinom.

Stankevič ističe da se samo u Kini očekuje, do 2025. godine, prodaja oko 200 miliona novih automobila i to će znatno uvećati nafte potrebe najmnogoljudnije zemlje svijeta koja već sada dnevno uvozi više od deset miliona barela dragocjene tekućine.

Funkcioner RSP očekuje da se u narednim godinama, bez obzira na naglo uvećanje proizvodnje nafte iz uljanih škriljaca u Sjevernoj Americi, cijena naftnog barela kreće uglavnom u rasponu od 90 do 100 dolara.

Takvom nivou cijena pripomoće i eksportna politika članica naftnog karterla OPEC, čije članice su jako zainteresovane da svoje prihode, dobijene prodajom nafte, održe na sadašnjem visokom nivou i po cijenu ograničenja izvoznih kvota, kaže Stankevič.

On napominje da će i očekivana, postepena, devalavacija dolara, koji je obračunska valuta za sve naftne transkacije, takođe doprinijeti stabilizaciji naftnih cijena na sadašnjem visokom nivou.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana