Ruski cilj - 490 miliona tona nafte

Glas Srpske
Ruski cilj - 490 miliona tona nafte

MOSKVA - Rusija planira da iduće godine proizvede 490 miliona tona sirove nafte, prenose elektronska glasila u Moskvi, pozivajući se na izjavu vicepremijera Igora Sečina.

On je rekao da je sadašnja projekcija proizvodnje nafte u idućoj godini "dobra" i da bi produkcija te energetske sirovine, ako to tržišni uslovi budu zahtijevali, mogla u 2010. da bude i veća.

- Tokom sljedeće godine minimalni nivo naftne produkcije je 490 miliona tona - precizirao je Sečin, uz napomenu da je u proteklih sedam mjeseci bilo "određenih problema u naftnoj produkciji".
Sečin je, međutim, ukazao da ruska proizvodnja nafte ove godine ipak ne bi trebalo da bude manja od 485 miliona tona, što treba da zadovolji sve domaće potrebe i izvoznu tražnju, prenosi agencija RIA "Novosti" u svom elektronskom izdanju.
Ranije je rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj predviđalo pad ovogodišnje ruske produkcije nafte za 1,1 odsto, na 482 miliona tona, podsjeća se u tekstu RIA "Novosti".
Prošle godine je u Rusiji dobijeno 488 miliona tona nafte, od kojih je oko 170 miliona prodato u inostranstvu.
Rusija, inače, zarađuje prodajom nafte na svjetskom tržištu oko 25 odsto ukupnog deviznog priliva, a još približno 15 procenata od izvoza prirodnog gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana