Ruska Sberbanka spasila Agrokor

Agencije
Ruska Sberbanka spasila Agrokor

Zagreb - Najveći hrvatski privatni koncern "Agrokor" dogovorio se o dodatnih 300 miliona evra kredita s ruskom Sberbankom, što je kompaniji dovoljno za plaćanje svih dospjelih obaveza prema dobavljačima zbog kojih je dospio na ivicu propasti.

Upućeni i situaciju tvrde da bi taj koncern do kraja sedmice s tim novcem trebalo da zatvori i sve dugove prema državi.

U medijima se baratalo brojkom od 809 miliona evra, ali je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić to više puta demantovao.

Vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić je aranžmanom sa Sberbankom kupio vrijeme za predah i suzio prostor za glasine da ga u idućih nekoliko nedjelja čeka crna budućnost. To se već odrazilo i na tržište kapitala, pa je pad vrijednosti akcija kompanija koje su u sastavu "Agrokora" znatno usporen, a akcije "Zvijezde" i "Belja" su imale čak rast cijene.

Izvori bliski kompaniji tvrde da više nema mjesta panici i da će se u narednim danima rasplesti plan restrukturiranja firme prema kojem bi došlo i do vlasničkog prestrojavanja.

- Porodica Todorić ostaje u vlasništvu kompanije, ali u kom obimu još se ne zna, što sugeriše da je Ivica Todorić spreman da se odrekne dijela "Agrokora" kako bi spasio kompaniju - rekao je jedan od izvora.

Todorić je kreditom smirio povjerioce, a očigledno i dobavljače koji sada više nemaju instrument za eventualni pritisak prijetnjom blokadama. Najveći izazov je kredit koji je Todorić ugovorio 2014. kao lični dug od 485 miliona evra, jer ako Dojče banka i pomisli da neće biti vraćen, može i prije juna 2018. da naplati potraživanja preuzimanjem akcija raznih "Agrokorovih" preduzeća. Ipak, Dojče banka za sada ne namjerava da povlači nagle poteze, već je spremna i da sufinansira oporavak "Agrokora" ako u njemu bude smanjen uticaj porodice Todorić. Osim njemačke državne banke, u "Agrokoru" je prisutno i oko 1,3 milijarde evra ruskog državnog kapitala kroz kredite Sberbanke i VTB banke.

"Agrokor" se našao na ivici propasti nakon što je dio povjerilaca zatražio trenutnu naplatu potraživanja, a problem su produbile vodeće svjetske rejting agencije koje su koncernu snizile kreditni rejting.

Ublažen stav prema Todoriću

"Agrokor" će dobiti i novi Nadzorni odbor, a u upravu će ući i stručnjak za finansije, koji bi vodio finansijsko restrukturiranje.

Time je značajno ublažen stav koji se početkom sedmice mogao čuti među povjeriocima, kada su tražili da se Todorić potpuno povuče iz upravljanja kompanijom.

 (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana