Ruska privreda pada u recesiju

Tanjug
Ruska privreda pada u recesiju

Moskva - Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije ne isključuje mogućnost da ta zemlja uđe u recesiju već u prvom tromjesečju 2015. godine.

Zamjenik ministra za ekonomski razvoj Aleksej Veđev izjavio je da bi u četvrtom tromjesečju 2014. godine Rusija trebalo da ima nulti rast ili neznatni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP).

- U prvom tromjesečju naredne godine očekujemo pad BDP-a, prije svega, zbog smanjene potrošnje - kazao je Veđev.

On je dodao da u četvrtom tromjesečju dinamika BDP-a, očišćena od sezonskih faktora, može ostati u pozitivnoj zoni i da ove godine može biti izbjegnuta recesija.

Prema analizi Ministarstva za ekonomski razvoj, polovinom 2015. godine ruska ekonomija će dotaći dno i odbaciti se ka rastu.

- Moguće je da naredna godina bude prekretnica i postane najniža tačka poslovnog ciklusa - rekao je Veđev.

Ministarstvo za ekonomski razvoj je suštinski izmijenilo prognozu privrednog kretanja u 2015. godini. Prema najnovijoj prognozi, BDP će naredne godine pasti 0,8 odsto, dok je ranije prognoziran rast od 1,2 odsto.

- Takva dinamika je uslovljena produžavanjem sankcija i neodlučnošću investitora - kazao je Veđev.

Ministarstvo je izmijenilo na niže i prognozu kursa nacionalne valute na 37,4 rublje za dolar u 2014. i 49 rubalja u 2015. godini. Ranije je prognoziralo kurs dolara u 2015. na nivou 37,7 rubalja, a u 2014. na 35,7 rubalja.

- Oštar pad cijene nafte doveo je do pada kursa rublje i povećanja odliva kapitala. Ove godine očekujemo odliv 125 milijardi dolara, a za 2015. godinu je procjena povećana sa 50 milijardi na 90 milijardi dolara - precizirao je Veđev.

Ministarstvo za ekonomski razvoj očekuje korekciju cijene nafte sredinom 2015. godine na nivo od 85 do 95 dolara za barel. Do tada, prema riječima Veđeva, i kurs rublje se može stabilizovati.

Cijena kontrasankcija

Ruski potrošači su kontrasankcije, kojim je Moskva zabranila uvoz prehrambenih proizvoda sa zapada, već platili 728 miliona evra, izračunali su stručnjaci revizorske firme Finansijski i računovodstveni konsultanti (FBK). Pristup koji je FBK izabrao za procjenu posljedica kontrasankcija zasnovan je na ubrzanju inflacije nastale kao rezultat tih sankcija. Razlozi za inflaciju su smanjenje ponude robe, nedovoljna konkurencija proizvođača i prodavaca robe i rast troškova transporta, jer roba stiže sa daljih destinacija. Uzajamne sankcije su nanijele znatnu štetu i evropskoj ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana