Ruska kompanija gradi Ugljevik 3

Rade Jelić
Ruska kompanija gradi Ugljevik 3

UGLjEVIK - Skupština akcionara Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" usvojila je juče odluku da ovo preduzeće zajedno sa firmom "Komsar enerdži limited" osnuje zajedničko preduzeće koje će u Ugljeviku izgraditi novu termoelektranu snage 400 megavata.

Prema okvirnim procjenama, izgradnja nove Termoelektrane "Ugljevik 3" i rudnika, koji će je snabdijevati ugljem, koštaće 550 miliona maraka.

U ovom energetskom objektu, čiji završetak izgradnje je planiran za 30 mjeseci, biće stalno zaposleno 800, dok će indirektno zapošljavati još 400 radnika.

Na sjednici Skupštine akcionara kojoj je prisustvovao i vlasnik kompanije "Komsar enerdži limited" Rašid Sardarov, dogovoreno je da ovo preduzeće u izgradnji novog energetskog objekta učestvuje sa 90 odsto privatnog kapitala, dok će RiTE "Ugljevik" učestvovati sa deset odsto.

Direktor RiTE "Ugljevik" Anto Gajić pojasnio je da će sa ovim inostranim partnerom ići u izgradnju bloka "Ugljevik 3", a ne "Ugljevika 2", kako je to ranije najavljivano, a zbog neriješenog imovinsko-pravnog pitanja "Ugljevika 2".

- Iako je izgrađena metalna konstrukcija za "Ugljevik 2", to je ipak vlasništvo DP "Inženjering", koje je posebno akcionarsko društvo bez menadžmenta i radnika. Zato nismo mogli da se miješamo dok se pravni status tog preduzeća ne riješi, pa smo odlučili da se nova termoelektrana pravi na novoj lokaciji - dodao je Gajić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević pojasnio je da je na sjednici u Ugljeviku donesena odluka o osnivanju zajedničkog preduzeća, a da dalje slijedi dodjela koncesija i izgradnja novog bloka "na ledini", u krugu postojeće ugljevičke Termoelektrane.

- Ovo je pozitivan primjer da strani kapital postaje motor razvoja Srpske. koja se i na ovaj način otvara za strane investicije i nastavlja da se kreće u pozitivnom smjeru - istakao je Kovačević.

Kompanija "Komsar enerdži limited" je lider u oblasti energetike i izvozno je orijentisana, uglavnom na tržište zapadne Evrope. Ukupno zapošljava oko 1.500 radnika i ostvaruje prosječni godišnji promet oko 1,5 milijardi dolara. Sardarov je vlasnik i nekoliko velikih kompanija u oblasti transporta i infrastrukture.

Sardarov

Rašid Sardarov, vlasnik ruske firme "Komsar enerdži limited", čije je sjedište na Kipru, ocijenio je da Srpska, pored dobrog geografskog položaja, ima i najbolju klimu za investicije zahvaljujući predsjedniku RS Miloradu Dodiku i Vladi Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana