Rusija zlatom mijenja dolar

Agencije
Rusija zlatom mijenja dolar

Moskva - Rusija je naglo povećala otkup zlata na svjetskom tržištu i značajno popunila zlatne rezerve, a zapadni mediji tvrde da se Moskva na taj način postepeno oslobađa zavisnosti od američkog dolara.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukupna količina zlatnih rezervi Rusije krajem avgusta iznosila je 1.112,5 tona, što je za 77 tona više nego u januaru ove godine. Udio zlata u ukupnim rezervama zemlje porastao je sa 8,3 odsto na 9,8 procenata.

Prema količini zlatnih rezervi, Rusija je već nadmašila Kinu, koja raspolaže sa 1.054 tone i Švajcarsku, koja posjeduje 1.040 tona zlata. Trenutno više zlatnih rezervi od Rusije imaju SAD sa 8.100 tona, Njemačka sa 3.300 tona, Italija sa 2.450 tona i Francuska koja raspolaže sa 2.435 tona.

Rusija otkupljuje zlato već nekoliko godina, od početka globalne ekonomske krize 2008. i to čini bez mnogo publiciteta. Prema nezvaničnim informacijama, 70 odsto rezervi Rusije čine dolari i evri, a Moskva nastoji da smanji zavisnost od dolara, posebno poslije izbijanja ukrajinske krize i međusobnog uvođenja sankcija sa EU i SAD. Prema mišljenju stručnjaka, povećavajući postotak zlata u ukupnim rezervama, Centralna banka Rusije smanjuje udio američkog dolara, ali i evra. Dugi niz godina isto to čini i Kina, koja ima najveće dolarske rezerve na svijetu. Stručnjaci smatraju da je glavni razlog što Rusija dolare i evre zamjenjuje zlatom nepovjerenje u američku valutu i neizvjesnost ekonomskog i političkog položaja SAD. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana