Rusija uvodi zabranu uvoza žive stoke iz EU

Tanjug
Rusija uvodi zabranu uvoza žive stoke iz EU

MOSKVA - Rusija će od 20. marta zabraniti uvoz žive krupne i sitne rogate stoke i svinja iz Evropske unije, saopštila je danas ruska federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rošeljhoznadzor.

Takva mjera je doneta zbog “krajnje ozbiljne epizootske situacije u nizu članica EU uslijed izbijanja stočne bolesti koju izaziva virus šmalenberg i širenja druge virusne bolesti plavog jezika”, navedeno je u obrazloženju zabrane.

Rošeljhoznadzor, bez obzira na ozbiljnost situacije, do sada nije dobio od EU još u januaru zatraženu informaciju o preduzetim mjerama za suzbijanje tih stočnih bolesti, dodato je u saopštenju.

Predstavnik Evropske komisije u Briselu Frederik Vensan je izjavio za agenciju Interfaks da je Rusija preduzela “neproporcionalne mjere koje ne odgovaraju realnoj situaciji na terenu”.

- Taj virus je i dalje ograničen na nekoliko evropskih regiona i ne pogađa celu EU. On se, sem toga, ne može prenijeti na čoveka - ukazao je Vensan.

On je takođe predočio da Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja (OIE) ima takođe isti stav po tom pitanju kao i EU. Značajno je i to što se, kako je rekao, virus šmalenberg ne prenosi na svinje koje su takođe potpale pod rusku zabranu.

Taj virus, koji pogađa ovce, koze i krupnu rogatu stoku, izaziva nakaznost mladunaca ili uginuće fetusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana