Rusija podržala prijedlog o samitu G8 za riješavanje krize

Glas Srpske
Rusija podržala prijedlog o samitu G8 za riješavanje krize

MOSKVA, VAŠINGTON, LONDON - Rusija je podržala prijedlog Francuske da bude sazvan hitan samit Grupe 8 kako bi se što prije donijelo rješenje za stabilizaciju finansijskog tržišta, prenio je juče B92 navode ruskih novinskih agencija.

Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, je poslije sastanka sa njemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom u Dortmundu, rekao da je predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev podržao prijedlog Francuske za sazivanje hitnog samita.

- Složili smo se da je neophodno da sazovemo sastanak na visokom nivou koji bi uključio i zemlje izvan formalnog kruga G8. Takođe, vjerujemo da bi taj sastanak trebalo vrlo pažljivo pripremiti i da ga nikako ne bi trebalo odlagati - izjavio je Lavrov.

Lavrov je istakao da bi na tom sastanku trebalo da učestvuju Kina, Brazil, Indija, Južna Afrika i Meksiko, kako je i predložio francuski predsjednik.

Grupu 8 čine SAD, Kanada, Velika Britanija, Italija, Francuska, Nemačka, Japan i Rusija.

U neformalnom razgovoru sa Štajnmajerom, Lavrov je zaključio da Njemačka takođe "dijeli sličan pristup" ovom problemu i da smatra da bi forum trebalo proširiti.

Ruski zvaničnici su se sastali sa liderima Grupe 7, industrijski najrazvijenijih zemalja u Vašingtonu, gdje su u petak i subotu razmatrali pitanja koja se bave svjetskom finansijskom krizom.

MMF

 

Šef Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štros Kan zadovoljan je zbog uspostavljene međunarodne saradnje u borbi protiv finansijske krize. On je saopštio da je 185 članica MMF-a podržalo akcioni plan koji je prije dva dana usvojila Grupa 7. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana