Rusija odbacuje zapadne rejtinge?

B92
Rusija odbacuje zapadne rejtinge?

Moskva - Ministarstvo finansija Rusije namerava da u budućnosti odbaci rejtinge zapadnih agencija i smatra da je to samo pitanje vremena.

Zamenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak je rekao da Rusija još nije spremna da "prekine sve veze sa stranim agencijama", ali da će to u dogledno vrijeme biti moguće.

"Prema posljednjim izvještajima, sve više zemalja, među kojima je i SAD, prekida veze sa međunarodnim agencijama za kreditni rejting. Naš cilj je da se vratimo osnovama", rekao je Storčak.

Storčak je naveo da Rusija želi da se vrati na poziciju sa koje kreditori sami procjenjuju platežnu sposobnost onih kojima daju novac.

"Jedan od problema je to što rejtinzi rastu kada ekonomija raste, a padaju kada ekonomija usporava i kada je vlastima potreba pomoć", kaže on.

Agencija "Standard end purs" nedavno je skresala ruski rejting na "BBB", što je samo jedan korak iznad stepena "smeća" i to zato što je odliv kapitala u prvom kvartalu 2014. procijenjen na 50,6 milijardi dolara.

Istog mjeseca, kreditni rejting Krima je oboren na "D", na šta su lokalne vlasti reagovale izjavom da je u pitanju "dio šireg informatičkog rata Zapada protiv Rusije i Krima".

U međuvremenu, Moskva je najavila da bi mogla da osnuje sopstvenu rejting agenciju, potpuno nezavisnu od zapadnjačke "velike trojke" - S&P, Mudiz i Fič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana