Rusija investitorima ukida porez na dobit

Glas Srpske
Rusija investitorima ukida porez na dobit

SANKT PETERBURG - Rusija će iduće godine ukinuti porez na kapitalnu dobit za dugoročne strane investicije što bi trebalo da dovede do "investicionog buma", rekao je u petak predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev na otvaranju 14. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

On je na početku trodnevnog Foruma obećao da će "olabaviti" uticaj države nad ekonomijom uvođenjem veće konkurentnosti i smanjenjem broja strateških preduzeća pod kontrolom države za pet puta.

- Cilj ovih odluka je privlačenje velikih stranih investicija, bez kojih je ruska ekonomija, zavisna od izvoza nafte i gasa, koja je prošle godine oslabila blizu osam odsto, osuđena na stagnaciju - rekao je Medvedev i dodao da je Rusiji potreban pravi "investicioni bum", jer je privlačenje ulagača, kako je rekao, jedan od presudnih faktora uspješne modernizacije ekonomije.

Prvog dana Foruma koji je posvećen stanju svjetske ekonomije, Medvedev je kazao da je od početka krize u finansijskom sektoru otpisano oko 1,8 biliona dolara, što nadmašuje razmjere bruto društvenog proizvoda najvećeg broja zemalja evrozone.

- Na svijet se obrušio talas problema, stotine i hiljade korporativnih bankrota. Liberalizam u svijetu je zamijenjen umjerenim, a negdje i ne tako umjerenim protekcionizmom - naglasio je Medvedev i dodao da "visoki rejting više ne garantuje investitorima pouzdanost uloga".

Rast ruske privrede za pet mjeseci ove godine, rekao je Medvedev, iznosio je četiri odsto, a vlasti kontrolišu budžetski deficit i postepeno ga smanjuju.

Na marginama Foruma treba da bude potpisano više ugovora, kao i da budu precizirani detalji zajedničkih poslova "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma".

Na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu učestvuje više od 50 stranih delegacija, a učešće u poslovnom programu Foruma potvrdio je 1.121 predstavnik stranih i 1.313 predstavnika ruskih kompanija.

Makedonija u "Južnom toku"

Predsjednik Makedonije Đorđi Ivanov rekao je poslije razgovora sa predsjednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim da je ruska energetska kompanija "Gasprom" pristala da uključi Makedoniju u projekat izgradnje gasovoda "Južni tok".

- Ovo otvara mogućnosti za dobijanje jeftinijih energenata, što će energetsku situaciju u zemlji učiniti stabilnijom -  rekao je Ivanov.

Medvedev je na marginama Foruma razgovarao i sa premijerom Slovenije Borutom Pahorom o realizaciji gasovoda "Južni tok".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana