Rusija čeka jabuke, kruške i šljive

Marina Čigoja
Rusija čeka jabuke, kruške i šljive

Banjaluka - Proizvođači u RS mogli bi da iskoriste zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz EU u Rusiju, a najveće šanse za povećanje izvoza u tu zemlju već u narednoj godini postoje u agrosektoru, a posebno za izvoz jabuka, šljiva, krušaka i krompira.

Prema analizi Privredne komore RS zasnovanoj na podacima iz pratećih obrazaca za izvoz FORMA, za 11 mjeseci ove godine RS je u Rusku Federaciju izvezla kruške u vrijednosti od 400.000 i jabuke vrijedne 170.000 evra. Taj izvoz mogao je biti i veći da prinosi nisu smanjeni zbog vremenskih neprilika u RS. Ruski partneri su od naših proizvođača tražili neograničene količine jabuka.

Sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije u Privrednoj komori Slavko Stevanović istakao je da proizvodnja jabuka, krušaka, šljiva, pa i krompira može biti povećana u kraćem periodu, a time i izvoz u Rusiju.

- To se može učiniti povećanjem prinosa po površini i povećanjem broja stabala, naročito imajući u vidu raspoložive neobrađene poljoprivredne površine - istakao je Stevanović.

Da bi to bilo postignuto, prema njegovim riječima, potrebno je preduzeti niz mjera, a prije svega, trebalo bi da budu ubrzane aktivnosti na potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Ruske Federacije. Kazao je da je preduslov za početak pregovora u vezi sa sporazumom o slobodnoj trgovini, prema informacijama iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, rješavanje problema duga koji BiH ima za ruski gas.

- Imajući u vidu da je naš izvoz otežan zbog carinskih opterećenja i da su novčani podsticaji proizvođačima manji nego u drugim zemljama, za održavanje dosadašnjeg nivoa, a naročito za povećanje izvoza jabuka, krušaka, šljiva i krompira neophodno je obezbijediti dodatne subvencije najmanje u visini carinske zaštite koju naši izvoznici plaćaju - rekao je Stevanović.

Voćar iz Gradiške Nikola Vukota rekao je da bi iduće godine trebalo da iskoriste mogućnosti za veći izvoz u Rusiju.

- Ova godina je za voćare bila loša i zbog elementarnih nepogoda smo u minusu. Voćari već sada treba da zaštite voćnjake kako bi iduće godine imali izvanredan rod i kako bi, pored plasmana na domaće tržište, mogli da imaju voća i za izvoz - rekao je Vukota.

Ruska Federacija uvozi oko 40 odsto hrane koja joj je potrebna, a nalazi se na prvom mjestu u svijetu po uvozu svježeg jabučastog voća i goveđeg mesa, na devetom mjestu po uvozu voćnih sokova, a na 21. poziciji kada su u pitanju konditorski proizvodi.

Bilje, mlijeko i meso

Slavko Stevanović je istakao da se u Rusiju mogu izvoziti proizvodi biljnog porijekla i njihove prerađevine.

- Što se tiče proizvoda životinjskog porijekla, vode se aktivnosti u pogledu stvaranja uslova za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, mesa i mesnih prerađevina i to za mali broj firmi u čijem izboru nismo konsultovani. Za izvoz ovih proizvoda postoji dodatni problem u smislu zabrane provoza kroz zemlje EU, a avionski prevoz dodatno sužava asortiman robe - rekao je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana