Rusi zavrću ventil, Evropa bez gasa

Agencije
Rusi zavrću ventil, Evropa bez gasa

Moskva - Direktor "Gasproma" Aleksej Miler rekao je juče da Ukrajina nije blagovremeno uplatila avans za nove isporuke ruskog gasa i da bi zbog toga za dva dana ta kompanija mogla da prekine isporuke, što bi ugrozilo i snabdijevanje cijele Evrope.

Miler je kazao da Ukrajina nije platila gas za isporuku u martu i da trenutno izvlači sve što može iz plaćenih zaliha, čime ozbiljno rizikuje ukidanje isporuke gasa.

- Od ranije uplaćenog avansa ostalo je novca još samo za 219 miliona kubnih metara gasa, što je dovoljno za dva dana. Potrebna su, međutim, dva dana da bi stigla uplata "Naftogasa" na račun "Gasproma". Zbog toga će isporuka 114 miliona kubnih metara gasa Ukrajini dovesti do potpune obustave isporuke ruskog gasa već za dva dana - rekao je Miler.

On je istakao da bi poslije toga moglo doći do potpunog prekida isporuka ruskog gasa u Ukrajinu.

- To će dovesti do ozbiljnih rizika za tranzit gasa u Evropu - istakao je Miler.

Ukrajinska državna gasna kompanija "Naftogas" saopštila je u ponedjeljak da je Rusija prekršila dogovor o isporuci gasa postignut u Briselu.

- Rusija nije ispunila zahtjev za isporuku gasa Ukrajini na osnovu avansno plaćenog gasa - saopštio je "Naftogas".

Rusija obezbjeđuje oko 30 odsto potreba Evrope za gasom, a 55 odsto te količine transportuje se kroz Ukrajinu. "Gasprom" je zbog stalnih problema sa plaćanjem isporučenog gasa i velikih dugovanja u drugoj polovini prošle godine obustavio isporuke Ukrajini. Isporuke su nastavljene nakon što su dvije strane uz posredovanje EU 31. oktobra postigle dogovor i plaćanju 3,1 milijarde dolara ukrajinskog duga i dodatnih 1,5 milijardi avansa za buduće isporuke. Tada je dogovoreno da bez plaćanja unaprijed "Gasprom" neće isporučivati gas Ukrajini. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana