Rusi Ukrajini: Vraćajte pare ili bankrot

Tanjug
Rusi Ukrajini: Vraćajte pare ili bankrot

Moskva očekuje da će do 22. juna dobiti od Ukrajine planiranih 75 miliona dolara po osnovu prinosa na ukrajinske evroobveznice koje je Rusija kupila 2003.

Ako Kijev ne plati evroobveznice ukupne vrednosti 3 milijarde dolara, Rusija će to shvatiti kao bankrot Ukrajine, izjavio je zamjenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak u intervjuu televizijskom kanalu Rosija 1.

Ti vrednosni papiri su dio programa ruske pomoći Ukrajini, koju je predsjednik Rusije Vladimir Putin dogovorio sa tadašnjim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem krajem 2013. godine. Obveznice sa kuponom od pet odsto godišnje, izdate su u decembru 2013. godine na Irskoj berzi i kupila ih je Rusija sredstvima Fonda nacionalnog blagostanja. Rok njihovog dospijeća je decembar 2015. godine.

Naredni datum isplate kupona je 20. jun, kada Ukrajina treba da isplati 75 miliona dolara, a pošto taj datum pada u subotu, isplata se očekuje do ponedjeljka, 22. juna, ukazao je Storčak.

"Neplaćanje će značiti bankrot", kazao je zamjenik ministra finansija, i dodao da takav scenario nije u interesu Kijeva i da očekuje da će Ukrajina platiti.

Storčak je rekao da Rusija i Ukrajina, koja pokušava da riješi svoje dužničke probleme s pulom međunarodnih kreditora, ne kontaktiraju po pitanju servisiranja i otplate evroobveznica.

"Nije bilo nikakvih razgovora (o restrukturiranju duga). Istovremeno, znamo da naši partneri pomno prate šta se dešava u Rusiji u pogledu razgovora o ovom pitanju. I mi sami pažljivo pratima izjave i saopštenja koja dolaze do nas iz Kijeva i Vašingtona a odnose se na planove Ukrajine o restrukturiranju duga", kazao je zamjenik ministra.

Kako je 11. juna objavilo ukrajinsko izdanje sajta Apostrof, pozivajući se na izvoru u vladi, Kijev ne planira da izvrši plaćanje u junu.

Ranije je parlament Ukrajine dao vladi pravo na uvođenje moratorijuma na otplatu komercijalnih kredita, u koje je dodao i dug Rusiji od tri milijarde dolara. Rusija insistira na činjenici da je taj dug suveren, odnosno da ne podliježe moratorijumu ili restrukturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana