Rusi traže naftu i gas u Posavini

M. Čigoja, A. Vasović-Milikić
Rusi traže naftu i gas u Posavini

ŠAMAC - Na području Šamca u petak su počela prva seizmička ispitivanja s ciljem pronalaženja ležišta nafte i gasa, koja će trajati dva mjeseca.

Po odobrenju Vlade RS, istraživanja radi ruska kompanija "Kalinjingrad geofizika" u saradnji sa preduzećem "Integral inžinjering" iz Laktaša, a za potrebe "Jadran-Naftagasa" iz Banjaluke.

Načelnik Odjeljenja za privredu opštine Šamac Milan Simić

je istakao da su u Šamcu ranije rađena istraživanja koja su pokazala da u ovoj opštini postoje nalazišta nafte, zbog čega je ovaj teren jako zanimljiv za istraživanje.

- Sigurno je da je samo istraživanje veoma značajno za našu opštinu, a posebno ako znamo da su mnoga istraživanja pokazala da ovdje postoje rezerve sirove nafte - naglasio je Simić.

On je rekao da bi, s obzirom na to da se ispituje specijalnim vibratorima na zasijanim njivama, moglo doći do štete na usjevima, koju će poljoprivrednim proizvođačima, poslije procjene nadoknaditi firma koja radi ispitivanja.

 - Tu će se primjenjivati tržišne cijene svih poljoprivrednih proizvoda na kojim bude načinjena šteta. Procedura i prijava štete je već dogovorena i nijedan poljoprivrednik neće biti izostavljen kad je riječ o nadoknadi - rekao je Simić.

Prema Simićevim riječima, među 50 radnika angažovanih u tom poslu, koji će trajati oko dva mjeseca, njih trećina su sa područja opštine Šamac.

U obavještenju o ispitivanjima ležišta nafte i gasa, koje je dostavljeno svim šamačkim mjesnim zajednicama, stoji i to da se u ispitivanjima koriste vibratori i specijalni kablovi sa prijemnicima, koji se mogu koristiti samo u te svrhe.

Predstavnik "Integral inžinjeringa" Branko Tomić rekao je da se istraživanja, osim u Šamcu, rade i na području Modriče, Pelagićeva i Žabara.

- Istraživanja će trajati dva mjeseca. Ona podrazumijevaju ispitivanje tla u dubini od pet kilometara. Poslije toga, ispitivanja u laboratorijama traju oko godinu i tamo gdje bude indicija da ima nafte, ide se na bušenje, poslije čega slijedi utvrđivanje da li je to nafta i koliko je ima - kazao je Tomić.

Istraživanja

Tomić je istakao da su već urađena seizmička istraživanja u dužini od oko 800 kilometara od Kostajnice preko Novog Grada, Prijedora, Banjaluke, Doboja do Semberije u kojoj su takođe završena ispitivanja.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana