Rusi otkazuju aranžmane za Hrvatsku

Tanjug
Rusi otkazuju aranžmane za Hrvatsku

Jedan od najstarijih ruskih turoperatora Ascent Travel, koji je specijalizovan za putovanja u Hrvatsku i Crnu Goru, zbog slabog interesovanja otkazao je sve preostale letnje programe, preneo je internet sajt Dalmacija Njuz.

Zbog takvog poteza, oko 16.000 Rusa koji su preko ovog turoperatora već uplatili ljetovanje, moraće da promjene agenciju ukoliko žele da putuju na Jadran.

Agencija se na taj korak odlučila nakon što je prodaja čarter letova prema Hrvatskoj i Crnoj Gori doživjela pad od 60 odsto, zbog čega je ruski turoperator vratio 4,5 miliona rubalja (oko 140.000 dolara) putnicima koji su na ove destinacije trebali da lete proteklog vikenda.

Prema procjenama uprave agencije, biće potrebno da refundiraju još četiri puta toliko.

Predsjednik Ascenta, Jevgenij Sudbin, kako pišu ruski mediji, nije otkrio o koliko putnika je riječ, ali je poznato da je uobičajeni promet ove agencije između 1.500 i 2.000 turista sedmično.

Kako je prenio ruski list na engleskom jeziku Moskou Tajms, pad interesovanja je posljedica ukupnog pada potrošnje u Rusiji, zbog čega su broj čartera smanjile i druge agencije.

Međutim, kao argument navodi se i činjenica da je Hrvatska poslije ulaska u EU 1. jula Rusima uvela vize, što je, takođe, uticalo na pad interesovanja za Jadran.

Moskoz Tajms procjenjuje da je zanimanje za ljetovanje u Hrvatskoj ove godine palo za najmanje 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali su zbog toga pale i cijene.

Sedmicu dana odmora sa smještajem u hotelu sa tri zvjezdice i avionskim prevozom sada košta oko 400 evra po osobi, s tim što samo avionska karta iz Rusije košta između 250 i 300 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana