Rusi blizu kupovine lanca pumpi OMV

Marijana Miljić
Rusi blizu kupovine lanca pumpi OMV

Banjaluka - Ruski naftni proizvođači "Zarubežnjeft" i "Gaspromnjeft" dospjeli su u drugu fazu ponude za kupovinu benzinskih pumpi austrijske kompanije OMV u BiH i Hrvatskoj.

Rezultati tendera trebalo bi da budu objavljeni oko 20. avgusta, piše ruski dnevnik "Vedomosti", pozivajući se na predstavnike kompanija.

OMV je u decembru prošle godine saopštio da prodaje svoje ogranke u Hrvatskoj i BiH i da pažnju usmjerava na istraživanje i proizvodnju.

Zamjenik direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović rekao je "Glasu Srpske" da je ova ruska kompanija zainteresovana za kupovinu OMV benzinskih pumpi u BiH.

- U prvom krugu vjerovatno su otpali oni ponuđači koji nisu dovoljno jaki i ozbiljni da kupe benzinske pumpe OMV u BiH i Hrvatskoj - rekao je Šćepanović i dodao da ne može govoriti koliko "Zarubežnjeft" nudi novca za benzinske pumpe.

Kupovina OMV-ovih benzinskih pumpi bila bi prvi iskorak "Zarubežnjefta" na hrvatsko tržište maloprodaje naftnih derivata. 

Iz OMV-a u Beču "Glasu Srpske" su potvrdili da je u skladu sa strategijom preduzeća u razmatranju prodaja maloprodajnog i komercijalnog poslovanja u Hrvatskoj i BiH, što bi uključivalo potpuno povlačenje s oba tržišta.

- Namjera je završiti prodaju obje podružnice do kraja 2013. godine i otvoreni smo za cijeli niz opcija - kazali su u OMV-u.

OMV u BiH posluje od 2001. godine, posjeduje 28 benzinskih pumpi i ima tržišni udio od osam odsto. U Srpskoj posjeduju pet pumpi.

Prema nekim procjenama, OMV bi od prodaje mreže svojih benzinskih pumpi u BiH i Hrvatskoj mogao dobiti oko 150 miliona evra.

OMV je na hrvatskom tržištu prisutan od 1992, a do danas je sagradio 63 benzinska servisa i zapošljava 70 ljudi. Njegov udio na hrvatskom tržištu maloprodaje naftnih derivata iznosi 13 odsto.

Povlačenje

Kao glavne razloge prodaje pumpi u OMV-u su ranije naveli to što se Hrvatska i BiH ne uklapaju u OMV-ov lanac snabdijevanja, kao i to da kompanija želi pojednostaviti svoj portfelj i postepeno se okrenuti od prerade nafte i trgovine prema istraživanju i proizvodnji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana