Rudnik mrkog uglja “Miljevina” traži strateškog partnera

Nada Branković
Rudnik mrkog uglja “Miljevina” traži strateškog partnera

BANjA LUKA - Biznis planom koji je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada RS, predviđene su dvije varijante za pokretanje proizvodnje u rudniku mrkog uglja “Miljevina” kod Foče, a one zavise od brzine pronalaženja strateškog partnera za ovaj rudnik.

- Rudnik mrkog uglja “Miljevina” nije u mogućnosti da samostalno pokrene proizvodnju, bez većih finansijskih ulaganja - istakla je portparol Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS Aleksandra Vukašinović.

Ako rudnik ne bude mogao ostvarivati vlastite prihode, dodala je, biznis planom je predviđeno pokretanje proizvodnje uvođenjem izvođača radova koji raspolažu opremom i kadrovima, a oni bi bili finansirani novcem dobijenim od proizvodnje, odnosno prodaje eksploatisanog uglja.

- Izvođač radova finansirao bi proizvodnju uglja, uklanjanje otkrivke, preradu uglja, odvodnjavanje i drugo, a obaveze prema rudniku, odnosno preduzeću bile bi 10 do 15 odsto od ostvarenog prihoda od prodaje uglja, odnosno pet do sedam maraka po toni - naglasila je Vukašinovićeva.

Trenutne aktivnosti ovog ministarstva, istakla je Vukašinovićeva, usmjerene su na pronalaženje strateškog partnera ili kupca koji je spreman da svojim ulaganjima izgradi energetski objekat.

Do otpočinjanja vlastite proizvodnje, rudnik “Miljevina”, prihode bi trebalo da ostvaruje prodajom uglja koji se nalazi na deponiji i sekundarnih sirovina.

Na taj će se način omogućiti redovna isplata plata zaposlenima i obezbijediti novac za ulaganja koja se odnose na zaštitu imovine i samog kopa.

- Planirana cijena za 15.000 tona uglja, koji se nalazi na deponiji je 15 maraka po toni, što predstavlja prihod od 225.000 maraka, dok je za oko 400 tona sekundarne sirovine, po planiranoj cijeni od 400 maraka po toni, moguć prihod od 160.000 maraka - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana