Rudnici boksita Srebrenica: Plata ili prekid rada

Krstina Ćirković
Rudnici boksita Srebrenica: Plata ili prekid rada

Srebrenica - Radnici Rudnika boksita "Srebrenica" upozorili su da će potpuno obustaviti eksploataciju rude s površinskih kopova u Podravanju ako im ne bude isplaćena plata do ponedjeljka.

Zaposleni u ovom preduzeću već nekoliko dana štrajkuju i obavljaju samo minimum posla za firmu koja obavlja eksploataciju, a koja je izabrana na tenderu. Radnici tvrde da im preduzeće duguje četiri plate i doprinose za više mjeseci iz prethodnih godina.

- Nedopustivo je da radnici ne primaju plate i da rade u ovako teškim uslovima bez zdravstvenog osiguranja - rekao je predsjednik Granskog sindikata rudarske i metalske industrije RS Tane Peulić.

Rukovodstvo opštine Srebrenica podržava zahtjeve radnika i poziva poslodavca da poštuje zakon prema kojem je dužan da u roku od 30 dana isplati zarade.

- Ne može se dozvoliti da izvođač radova na eksploataciji rude ostvaruje ekstraprofit, a da nema novca za rudnik i plate radnika, te za izmirivanje osnovnih zakonskih obaveza kao što su koncesije i naknade za korišćenje prirodnih resursa - rekao je savjetnik načelnika za privredu srebreničke opštine Ćazim Salimović.

Najavljeno je podnošenje krivične prijave protiv bivših rukovodilaca zbog, kako je rečeno na sastanku radnika sa predstavnicima sindikata, opštine, izvođača radova i direktora rudnika, potpisivanja štetnih ugovora po ovo preduzeće.

Direktor Rudnika Mladen Radić izjavio je da će kao kratkoročno rješenje nastojati da u saradnji sa zvorničkom "Aluminom" obezbijedi novac za isplatu jedne plate. On je najavio da će u roku od deset dana biti zakazan sastanak sa svim zainteresovanim subjektima s ciljem da se nađe trajno rješenje i sklope ugovori, koji će omogućiti normalno poslovanje rudnika i izmirivanje zaostalih obaveza u prihvatljivom roku.

Kriza u ovom preduzeću nastupila je poslije otkrivanja malverzacija litvanskih poslodavaca u Fabrici glinice "Birač" iz Zvornika, čija je firma kćerka "Alumina" jedini kupac rude boksita iz Srebrenice.

Dugovi

Radnici i predstavnici sindikata ukazali su da i prethodnih nekoliko godina nisu izmirivani reprogramirani dugovi prema fondovima, koncesione i naknade za korišćenje prirodnih resursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana