RS u povoljnijem položaju od FBiH

Marina Čigoja
RS u povoljnijem položaju od FBiH

BANjA LUKA - Zahvaljujući većem prilivu sredstava i manjoj javnoj potrošnji, RS se ipak nalazi u povoljnijem ekonomskom položaju u odnosu na FBiH.

Ipak, ekonomski trendovi u prva dva mjeseca ove godine, u RS su veoma upozoravajući. Ovo su zaključci seminara pod nazivom "Recesija - opasnost ili prilika", koji je juče u Banjoj Luci organizovao Centar za poslovnu edukaciju i preduzetništvo.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da je veoma bitno da vlasti preduzimaju adekvatne i brze mjere kako bi reagovali na negativne ekonomske trendove.

- Kod nas ekonomska kriza dolazi sa kašnjenjem i tek bi trebalo da procijenimo šta nam sve novo još dolazi. Sigurno je da će biti veoma teško ostvariti ambiciozne ciljeve koje smo postavili za ovu godinu, a to je rast bruto društvenog proizvoda od 6,4 odsto i rast budžeta za šest odsto - istakao je Radojičić.

Radojičić je rekao da su problemi kredita stabilnosti finansijskih institucija, a pogotovo problemi privrede nešto na što će se morati reagovati.

- Vlada može da pomogne u reprogramu određenih dugova subvencijama za industriju kože i obuće, ali svakim danom se javljaju novi problemi. Drvna industrija trenutno je u velikim problemima jer nema naručilaca iz inostranstva - rekao je Radojičić.

Profesor banjolučkog Ekonomskog fakulteta Rajko Tomaš je rekao da RS u odnosu na FBiH ima prednost i da bi posljedice recesije i eventualne depresije mogle da budu manje ako se sredstva iz razvojnog programa Srpske iskoriste za intervenciju u privredi i socijalnoj sferi.

- Neke stvari su pravovremeno urađene kao što je povećanje visine osiguranog depozita u bankama, smanjenje stope obavezne rezerve kod Centralne banke, te još neke ohrabrujuće mjere koje su u tom momentu spriječile nastajanje panike na finansijskom tržištu - istakao je Tomaš. On je rekao da RS još nije u recesiji ali da postoji niz pokazatelja koji upućuju na to da će cijeli region brzo ući u recesiju.

- Pojava deflacije znači da roba postaje jeftinija, ali to je i nagovještaj ulaska privrede ne samo u recesiju, nego i buduće depresije - rekao je Tomaš.

Profesor banjolučkog Ekonomskog fakulteta Mladen Ivanić rekao je da nisu  dobre ni inflacija ni deflacija, koja je uvod u zaostajanje ekonomskih tokova.

Predsjednik Uprave slovenačke konsultantske kuće "Socius" Leonardo Peklar je rekao da manje privrede, ako su dovoljno sposobne za brze promjene odluka, mogu da iskoriste određene prilike u krizi.

Raspodjela

Radojičić je rekao da je prilikom preciziranja raspodjele sredstava od indirektnih poreza napravljena ogromna greška.

- Urađena je fiksna skala u kojoj budžet BiH bez obzira na trendove i prikupljena sredstva dobija iznos koji mu sljeduje po usvojenom budžetu dok svi niži nivoi, a tu su u najlošijoj poziciji lokalne zajednice, dobijaju novac u zavisnosti od priliva. Ove godine lokalne zajednice imaju drastičan pad prihoda. Bilo bi logično da se i budžet BiH puni proporcionalno ostvarenim prihodima - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana