RS planira uštede od 20 miliona KM

Marina Čigoja
RS planira uštede od 20 miliona KM

Banjaluka - Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda nisu tražili nikakva drastična smanjenja potrošnje, već strukturalne reforme koje će u određenom periodu dovesti do toga, a RS je predvidjela uštede od 20 miliona KM.

Rekao je to u petak premijer RS Aleksandar Džombić poslije sjednice Fiskalnog savjeta BiH u Banjaluci i dodao da ove uštede nisu planirane samo u republičkom već i budžetima vanbudžetskih fondova i opština. On je istakao da je RS predvidjela i reviziju republičkih agencija i eventualno gašenje određenih agencija što će, prema njegovim riječima, takođe doprinijeti smanjenju troškova.

- Predvidjeli smo i izmjenu zakona o “Elektroprenosu” jer će to popraviti prihodovnu stranu entiteta, kao i restriktivnije sprovođenje zakona o budžetskom sistemu gdje ćemo odrediti rigorozne mjere za one koji probiju budžetski okvir koji im je dozvoljen. Predvidjeli smo zakon o platama u vanbudžetskim fondovima da bismo ih izjednačili sa platama u javnoj upravi odnosno u ministarstvima i Vladi - kazao je Džombić i dodao da još nije utvrđen tačan iznos aranžmana, te da se očekuje aranžman na pet godina sa grejs periodom od tri godine.

On je istakao da su entiteti napravili nacrt kredibilnih politika koje se upućuju MMF-u, poslije čega će se krenuti u detaljnije analize.

- Očekujem da ćemo u idućih sedam do deset dana već imati njihove stavove da bismo u julu mogli početi pregovore o novom aranžmanu i završiti ih krajem avgusta - istakao je Džombić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da su svi nivoi vlasti iskazali opredjeljenje za zaključenje novog aranžmana sa MMF-om i dodao da će to doprinijeti deblokadi sredstava Svjetske banke, Evropske komisije i drugih institucija.

- Savjetodavna grupa je pripremila dobre podloge i uputila je radni materijal Misiji MMF-a. Sada se čeka odgovor iz Vašingtona - rekao je Bevanda i dodao da je iduća sjednica Fiskalnog savjeta zakazana za 20. jun.

On je istakao da je urađeno 70-80 odsto potrebnih poslova.

Na sjednici Fiskalnog savjeta usvojen je globalni okvir fiskalnog bilansa i politika od 2013. do 2015. godine kojim je predviđeno da u idućoj i 2014. godini ostaje ranije usvojeni globalni okvir, dok je za 2015. godinu predviđen rast globalnog okvira za institucije BiH na 980 miliona KM, a povećanje zahvatanja sa računa indirektnih poreza 780 miliona KM.

Donesena je i odluka da popis stanovništva u BiH finansiraju institucije BiH, oba entiteta i Brčko distrikt srazmjerno dijelu zahvatanja sa računa indirektnih poreza.

Premijer FBiH Nermin Nikšić istakao je da MMF traži da uštede na platama ostanu na ovom nivou i podsjetio da su u FBiH za 4,5 odsto smanjene plate.

- MMF je Vladi FBiH kao najveću zamjerku imao iznos za podsticaje poljoprivredi koje smo povećali sa 54 na 78 miliona KM a njihova procjena je da u situaciji kad se režu svi troškovi treba razmotriti i te - kazao je Nikšić.

SWOT

U najnovijem ekonomskom monitoru Udruženja ekonomista RS “SWOT” navodi se da je politika MMF-a imala suštinsku ulogu u povećanju stope nezaposlenosti u zemljama u razvoju.

- Reforme koje je naložio MMF podrazumijevale su štednju, odnosno smanjene troškova rada što je potkopalo razvoj lokalne industrije pa su mnoge kompanije bankrotirale. Gašenje lokalnih proizvodnih kapaciteta automatski je dovelo do povećanja nezaposlenosti, iako je politika MMF-a imala sasvim drugi cilj - navodi se u monitoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana