RS odobreno 50 miliona dolara

Glas Srpske
RS odobreno 50 miliona dolara

VAŠINGTON /BANjA LUKA - Delegacija Republike Srpske, koju je u Vašingtonu predvodio ministar finansija RS Aleksandar Džombić, uspješno je juče okončala pregovore o dvije kreditne linije od ukupno 50 miliona dolara namijenjenih za podršku budžetu i socijalnu sigurnost i zapošljavanje.

Kazao je ovo "Glasu Srpske" ministar finansija RS Aleksandar Džombić. On je dodao bi kreditne linije mogle da budu operativne u sljedeća tri do četiri mjeseca.

- Prva kreditna linija je DPL i odnosi se na podršku budžetu RS u iznosu od 44 miliona dolara. Od toga 26 miliona dolara odobreno je pod koncesionim IDA uslovima, po kamatnoj stopi od 0,75 odsto na godišnjem nivou, na 20 godina, uz grejs period od deset godina. Preostalih 18 miliona dolara po IBRD uslovima odobreno je na period od 25 godina, uz grejs period od deset godina, uz kamatnu stopu od 1,2 odsto na godišnjem nivou - rekao je Džombić.

Pored toga, dodao je, dogovorena je i kreditna linija za socijalnu sigurnost i zapošljavanje od šest miliona dolara.

- Ova linija je odobrena po IDA uslovima na period od 20 godina i grejs period od deset godina - kazao je Džombić i dodao da će Vlada RS obezbijediti dodatnih 1,6 miliona dolara za kofinansiranje projekta.

Cilj zajma je uspostavljanje održivog fiskalnog okvira, smanjenje određenih kategorija javne potrošnje i unapređenje sistema usmjeravanja socijalne pomoći prema najugroženijim kategorijama stanovništva.

On je rekao da je Srpska ispunila sve uslove, dok je FBiH ostavljen period od jednog mjeseca da ispuni potrebne uslove kako cjelokupan projekat ne bi bio doveden u pitanje.

Uslovi

Ministar Džombić je rekao da BiH treba da dobije ukupno 111 miliona dolara, od čega je 40 odsto predviđeno za RS, a ostatak za FBiH.

- RS je ispunila sve uslove kako bismo mogli dobiti ovu kreditnu liniju, dok FBiH ima obavezu da u idućem periodu izvrši izmjene i dopune zakona koji tretiraju boračka pitanja, kako bi kompletan kredit mogao da bude odobren - naglasio je Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana