RS očekuje veću robnu razmjenu

Marina Čigoja
RS očekuje veću robnu razmjenu

BANjALUKA - Ukupan nivo robne razmjene Republike Srpske sa Crnom Gorom, Rumunijom, Belgijom i Kuvajtom veoma je skroman, rekla je juče u Banjaluci direktor Privredne komore RS Dragica Ristić poslije sastanka sa delegacijom novoimenovanih šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u ovim zemljama.

Ristićeva je istakla da je ovo prilika da novoimenovanim ambasadorima prije odlaska na njihove destinacije ukažu na potencijale kojima raspolaže privreda RS.

- Zna se da mi imamo potencijala, prije svega, u sektoru energetike i tu bismo mogli da privučemo značajne investicije. Kada su u pitanju destinacije na koje odlaze ova četiri ambasadora, ukazali smo na to da je robna razmjena sa ovim zemljama dosta skromna. Nešto povoljnija situacija je sa Crnom Gorom, ali s obzirom na to da je to turistička zemlja, sigurno da možemo izvesti mnogo više proizvoda i u ovu zemlju i povećati ukupan obim robne razmjene - kazala je Ristićeva.

Ona je naglasila da je robna razmjena RS sa Rumunijom vrlo skromna, dok sa Belgijom postoji određen nivo razmjene koji bi mogao značajnije da se poveća.

- S druge starne, voljeli bismo da vidimo značajne proizvođače iz Belgije kao ulagače u RS, pogotovo u sektor prerađivačke industrije. Belgija nam je važna i zbog toga što je tamo sjedište Evropske unije i svih informacija i kontakata sa Evropskom komisijom i sa fondovima i približavanja tih mogućnosti Privrednoj komori i privrednicima - naglasila je Ristićeva i dodala da je Kuvajt veoma interesantan kao potencijalni strani investitor i kao zemlja čiji građani dosta koriste usluge banjskog turizma, gdje RS ima značajne resurse.

Ambasador BiH u Belgiji Branimir Jukić rekao je da BiH sa sve četiri zemlje ima velike mogućnosti saradnje.

- Naš cilj je da Crna Gora, kao potpisnica sporazuma CEFTA, postane mnogo bolje tržište za proizvode iz BiH. Na kraju prošle godine BiH je sa Crnom Gorom imala najveći spoljnotrgovinski suficit od preko 100 miliona evra - naglasio je Jukić.

Dodao je da je Kuvajt zemlja koja može biti veliki i značajan investitor u BiH, te da bi Rumunija u budućnosti mogla da predstavlja veliko tržište za proizvode iz BiH, zbog sličnog standarda u ove dvije zemlje.

- Sa Belgijom bismo trebali ostvariti bolju saradnju kada je riječ o finansiranju iz evropskih fondova. Ukoliko bi BiH ušla u NATO, mogli bismo ostvariti zanimljive nove projekte u sektoru namjenske industrije - naglasio je Jukić.

Cvijanović

Sa delegacijom novoimenovanih šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH juče je razgovarala i  ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je upoznala novoimenovane ambasadore sa aktivnostima Ministarstva na unapređivanju poslovne klime i privlačenju stranih investicija, kao i sa aktivnostima u domenu evropskih integracija i regionalne saradnje, saopšteno je iz Ministarstva. Tokom sastanka iskazan je obostrani interes i spremnost da se konkretni investicioni projekti stave na raspolaganje, s ciljem promocije potencijalnim inostranim partnerima i ulagačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana