RS može da proizvodi dovoljno žita

Glas
RS može da proizvodi dovoljno žita

BANjA LUKA - Kada bi imao partnera u sjemenskoj proizvodnji, Poljoprivredni institut RS Banja Luka, mogao bi da obezbijedi dovoljne količine hljebnog žita za potrebe Republike Srpske.

- Potrebe RS za merkantilnom pšenicom su oko 220.000 tona, a Federacije BiH oko 340.000 tona. Ova količina se može dobiti sjetvom 55.000 hektara, uz prosječni prinos četiri tone po hektaru - naglasio šef Zavoda za strna žita Instituta Dragan Mandić.

Dodao je da za sjetvu 55.000 hektara treba oko 13.750 tona sjemenske sorte.

- Program oplemenjivanja strnih žita pšenice, ječma tritikale, raži i ovsa jedan je od osnovnih zadataka Poljoprivrednog instituta - rekao je Mandić i dodao da je cilj oplemenjivanja dobijanje i verifikacija nove sorte, kao jednog od najznačajnijih rezultata naučno-istraživačkog rada u poljoprivredi.

- Nove sorte su važne zbog toga što su otporne na sušu, a dobro koriste povoljne agroekološke uslove. U proteklih desetak godina, Institutu je priznato šest sorti ozime pšenice i jedna sorta ozimog ječma, koje su u proizvodnji - istakao je Mandić i dodao da se Institut bavi i proizvodnjom sjemenki viših kriterijuma.

Prema Mandićevim riječima, ove godine su ostvareni veoma dobri proizvodni rezultati sa prosječnim prinosom od 4,5 tone po hektaru u proizvodnji.

- Institut raspolaže sa sjemenima novih strnih žitarica i u potpunosti može odgovoriti na zahtjeve tržišta kvalitetom, ali i kvantitetom - naglasio je Mandić.

Nacionalni značaj

Mandić je istakao da nove sorte doprinose konkurentnosti domaće proizvodnje i često dobijaju nacionalni značaj, jer po njima postaju prepoznatljivi institucija, region ili država. On je naglasio da stvaranje sorte traje najmanje desetak godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana