RS izmirila obaveze prema EBRD-u

S. T.
RS izmirila obaveze prema EBRD-u

BANjALUKA - S obzirom na to da nije otklonjena blokada otplate ino duga BiH, Ministarstvo finansija Republike Srpske izmirilo je sa Jedinstvenog računa Trezora RS svoje obaveze po osnovu rate kredita prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 399.142 evra.

Iz Ministarstva finansija RS juče je saopšteno da je riječ o rati koja na naplatu dospijeva danas, a za koju su bila obezbijeđena sredstva na Podračunu RS u Centralnoj banci BiH.

- Ministarstvo finansija i Trezora BiH nije dalo nalog za transfer tih sredstava za otplatu ino duga i pored saglasnosti Ministarstva finansija RS, te se ponovno dovodi u pitanje naš kredibilitet - istakli su iz Ministarstva finansija RS.

Srpska od nadležnih u Sarajevu zahtijeva da izvrše svoje Zakonom i Ustavom definisane obaveze i otklone prepreke kako ne bi bili prisiljeni otplaćivati zatezne kamate i snositi ostale posljedice koje bi ovakvo neodgovorno ponašanje moglo da prouzrokuje.

- Ukoliko se i dalje nastavi sa blokadama, Ministarstvo finansija RS obezbijediće otplatu ino obaveza Republike Srpske sa Jedinstvenog računa Trezora RS - naglasili su iz Ministarstva finansija RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana