RS ima povoljne uslove za privredu

M. Č.
RS ima povoljne uslove za privredu

Mostar - Na međunarodnom sajmu privrede "Mostar 2014", koji je otvoren juče, svoje proizvode predstaviće 17 preduzeća iz Republike Srpske okupljenih na zajedničkom štandu.

Sajam je ugostio oko 700 izlagača iz dvadesetak zemalja, a biće otvoren do 12. aprila.

Otvaranju sajma prisustvovao je i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je izjavio da je u Srpskoj stvoren stimulativan ambijent za proizvodnju.

- Vlada RS je u posljednje vrijeme uložila velike napore radi stabilizacije ambijenta i uslova privređivanja. Učinjeno je mnogo da proces registracije preduzeća bude pojednostavljen u čemu je RS lider u regionu - kazao je Dodi navodeći da je upravo to izazvalo veliku pažnju na sajmu i da su ga privrednici pitali kako mogu registrovati firme u RS.

Dodik je na sajmu razgovarao i sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem o privrednoj saradnji RS i Hrvatske.

- Saradnja je moguća u raznim oblastima od poljoprivrede do turizma. Konstatovali smo da je ona u usponu i da treba da ohrabrimo privrednike da sarađuju - naglasio je Dodik.

Josipović je istakao da je sajam u Mostaru postao veliki privredni događaj i da je značajem prerastao granice BiH.

- Vjerujem da će kao takav imati pozitivne učinke na razvoj privrede BiH i na produbljivanje međunarodnih ekonomskih odnosa - rekao je Josipović.

Na zajedničkom štandu koji je obezbijedila Privredna komora RS osim kataloškog predstavljanja firmi iz svih sektora privrede eksponatima će se predstaviti 17 firmi iz Srpske.

- Predviđeno je održavanje prezentacija i bilateralni susreti privrednika - kazali su u Privrednoj komori RS.

Savjetnik generalnog direktora Fabrike ulja Modriča Pero Dugić kaže da je sajam u Mostaru prilika da se predstave na tržištu na kojem nisu mnogo zastupljeni. Pomoćnik direktora za opšta i ekonomska pitanja u preduzeću "Destilacija" Radivoje Vuković kaže da sa svih sajmova na kojima su bili imaju smo pozitivne efekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana