RS i Srbija zajedno osvajaju tržište

Željka Kokot
RS i Srbija zajedno osvajaju tržište

Banjaluka - Prvi "Forum o privrednoj saradnji RS i Srbije Banjaluka 2015" okupio je u četvrtak 168 privrednika koji su zakazali više od 400 poslovnih sastanaka, a potpisana su i prva dva ugovora o poslovnoj saradnji.

Memorandumom o saradnji, koji su potpisali predstavnici Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS i Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije, biće uspostavljene čvršće veze i saradnja na razvojnim projektima. Potpisan je i ugovor o poslovnoj saradnji između Olimpijskog centra "Jahorina" i javnog preduzeća "Skijališta Srbije".

U okviru foruma održan je niz sastanaka preduzeća i klastera iz RS i Srbije iz sektora tekstilne i modne, poljoprivrede i prehrambene, metaloprerađivačke, drvne, građevinske i auto-industrije, te sektora informacionih tehnologija, industrije plastike i plastičnih proizvoda i u oblasti turizma. Održan je i okrugli sto o temi "Razvojne agencije u službi privrednog razvoja" na kome su predstavljene prakse i prezentovane mogućnosti potencijalne saradnje između 13 lokalnih razvojnih agencija iz RS i sedam regionalnih razvojnih agencija iz Srbije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je na otvaranju foruma da će Vlada RS pružati podršku povezivanju malih i srednjih preduzeća i uspostavljanju što neposrednijih veza sa malim firmama iz regiona.

- Ovaj forum je izuzetno uspješan jer je na skup došao veći broj privrednika nego što je planirano i uvjeren sam da će efekti biti vidljivi kroz povećanje spoljnotrgovinske razmjene - kaže Đokić.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Miloš Petrović kaže da mu je iskazano interesovanje srpskih privrednika za saradnju sa kolegama iz RS dalo vjeru u bolje sutra.

- Vlada Srbije proglasila je narednu godinu za godinu preduzetništva i verujem da će 15.000 malih privrednika iz Srbije naći interes u saradnji sa privrednicima iz Srpske - kaže Petrović.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Marinko Đukić i direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije Vesna Mizdrak saglasili su se da je forum opravdao očekivanja i izrazili nadu da će dosadašnja dobra saradnja biti još uspješnija.

USPOSTAVLjENA SARADNjA U OSAM SEKTORA

- tekstilna i modna industrija

- poljoprivredna i prehrambena industrija

- metaloprerađivačka industrija

- drvna i građevinska industrija

- auto-industrija

- sektor informacionih tehnologija

- industrija plastike i plastičnih proizvoda

- turizam

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana