RS i Srbija zajedno na ruskom tržištu

Marina Čigoja
RS i Srbija zajedno na ruskom tržištu

BANjALUKA - Vlada RS daće punu podršku realizaciji projekta zajedničkog nastupa privrednika Srpske i Srbije na ruskom tržištu, koji će se ostvariti otvaranjem tržnog centra u Rusiji.

Rekao je to juče u Banjaluci premijer RS Aleksandar Džombić poslije razgovora sa delegacijom Unije poslodavaca Srbije, kome su prisustvovali i predstavnici resornih ministarstava u Vladi RS i privrednici iz Srpske.

Džombić je istakao da Srpska ima mogućnost da preko Investiciono-razvojne banke RS uzme učešće u ovom projektu i da, prvenstveno poljoprivrednim proizvođačima, obezbijedi nastupe na ruskom tržištu koje je za RS veoma značajno, ali još slabo iskorišćeno.

- Obezbjeđenjem plasmana na rusko tržište otvorila bi se i mogućnost da se u RS ostvari i dodatna finalizacija proizvoda. Mi bismo na rusko tržište plasirali, prije svega, voće, povrće, prehranu - kazao je Džombić.

Kada je u pitanju vrijednost investicije, Džombić je rekao da još nije razgovarano o konkretnim iznosima.

Predsjednik Unije poslodavaca Srbije Miodrag Nikolić rekao je da bi prvi keš end keri centar trebao biti gotov na jesen 2012. godine u Vladimirskoj oblasti, dok bi drugi bio otvoren u Moskvi. On je istakao da je jedna od pogodnosti to što Srbija ima potpisan bescarinski trgovinski sporazum sa Rusijom koji do sada nisu uopšte koristili.

Dodao je da se odnosi na organizovanu proizvodnju prvenstveno poljoprivrednih proizvoda i najveći mogući stepen prerade, te da projekat ima za cilj smanjenje nezaposlenosti u obje zemlje.

- Do kraja godine biće potpisan sporazum sa gubernatorom Vladimirske oblasti o izgradnji tržnog centra. Vrijednost čitavog projekta ne prelazi 2,5 miliona evra - kazao je Nikolić i dodao da će otvaranje ovog centra omogućiti privrednicima sigurnost i lakši dolazak do velikog tržišta kao što je to rusko.

Milić

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić istakao je da su privrednici iz Srbije došli sa konkretnim i provodljivim projektima koji se baziraju na resursima kojima raspolaže RS.

- Poslodavci iz Srbije su nam dali inicijalnu kapislu da krenemo putem ukrupnjavanja naših proizvodnih kapaciteta i stvaranja konkurentnosti za izlazak na rusko tržište - kazao je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana